Новини

Инсектен дерматит и други болести, причинени от насекоми

Анафилактичният шок се изразява в задух, гадене, рязко спадане на кръвното налягане, затруднено дишане и загуба на съзнание

Не лягайте, не сядайте, не ходете боси в затревени площи.
Под инсектен дерматит (на латински Dermatitis ab insectibus) се разбира увреждане на кожата с възпаление, причинено от насекоми, независимо дали се касае за ухапване, ужилване или само полазване от тях.

Под инсектен дерматит (на латински Dermatitis ab insectibus) се разбира увреждане на кожата с възпаление, причинено от насекоми, независимо дали се касае за ухапване, ужилване или само полазване от тях. При това, макар и рядко, насекомите могат да причинят не само увреждане на кожата (дерматит), но и много по-сериозни болести. Нека сравним например малката сърбяща подутина от комар и анафилактичен шок след ужилване от пчела (за щастие рядко). Друго сравнение (за късни последици) – невинно ухапване от мравка и развиване на лаймска болест след ухапване от кърлеж.

Резултатът от ухапване/ужилване може да бъде индивидуално различен – в зависимост както от индивидуалната реактивност на засегнатия човек, така и от отделените и вкарани в кожата вещества от насекомото – слюнка, ензими, токсини, дори микроорганизми, които по-късно причиняват по-тежките болести.
Най-често като резултат се получава локално (местно) зачервяване с неголеми размери, повечето пъти с лека подутина, често с хлътнала “точица” където е убоденото място, много често съпроводени със сърбеж или слаба болезненост. Тези симптоми могат да изчезнат за часове, но могат да останат и няколко дни, дори седмици. По-рядко, особено след ужилване, подуването може да засегне по-голяма площ (например да отече целият крайник, вместо само ужиленият пръст). Още по-рядко, особено след ухапване от кърлеж, може да се развие инфекция на кожата.


При това, инфекцията не е само кожна, а може да засегне важни органи като стави, мускули, кръвта, дори мозъка (напр. лаймска болест, малария, туларемия, кърлежов енцефалит). По-коварното е, че в изброените, а и в по-обикновени случаи има скрит период, т.е. забавяне в появяването на резултата от ухапването.
От друга страна, при хора склонни към алергични прояви, след въздействие на насекоми (ужилване, ухапване, дори полазване) може да се получи различно тежка алергична реакция – от незначителен местен ефект до анафилактичен шок с всичките му евентуални последствия. Ефектът зависи както от степента на чувствителност на човека, така и от вида на вкараните от насекомите вещества, от броя на ужилванията и пр. Анафилактичният шок се изразява в задух, гадене, рязко спадане на кръвното налягане, затруднено дишане и загуба на съзнание. Необходима е изключително бърза лекарска намеса, за да не бъдат последиците фатални.
Впрочем, и в неалергичните случаи е необходима консултация и преглед при лекар-дерматолог, особено при инвазия на кърлеж. Да не се правят опити за некомпетентно отстраняване на забития кърлеж, а да се извърши това от специалист, със съответната профилактика срещу преносимите болести. Потърсете лекарска помощ и ако ефектът от ухапването на кое да е насекомо не премине за едно денонощие или ако ухапванията са множествени.
Ето и няколко по-общи, но и по-достъпни съвета за избягване на последствия от насекоми:
1.Не лягайте, не сядайте, не ходете боси в затревени площи
2.При излет и пр. употребявайте репеленти за отблъскване на насекомите
3.След прибирането у дома се съблечете и внимателно огледайте тялото си за евентуално наличие на кърлеж или следи от инсектно увреждане и изпирайте всички дрехи, с които сте сядали на открито в полето или планината
4.Хората, които са алергични към насекоми и др. винаги да разполагат със съответните медикаменти (по препоръка на лекар)
5.Не подценявайте опасностите и при съмнение по-добре потърсете медицинска помощ без нужда, отколкото да пропуснете сериозна ситуация.

Общо
 Инсектен дерматит и други болести, причинени от насекоми
Заглавие
Инсектен дерматит и други болести, причинени от насекоми
Описание
Анафилактичният шок се изразява в задух, гадене, рязко спадане на кръвното налягане, затруднено дишане и загуба на съзнание.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker