Новини

Хроничното безсъние уврежда здравето

След над 10 годишно проследяване, повече от 6400 жени развили диабет тип 2

Безсъние
Хроничното безсъние уврежда здравето.

Хроничното безсъние уврежда здравето.

Жените, които редовно не си доспиват, са с повишен риск от развитие на диабет тип 2, съобщават изследователи от Харвард.
Проблем със заспиването, сън под шест часа, честото хъркане, сънната апнея, или различните работни смени изглежда увеличават риска от диабет тип 2, заявяват изследователите. Те установили, че жените, които споделят, че имат проблеми със заспиването или поддържането на съня през повечето време имат 45% по-големи шансове за развитие на диабет тип 2. Жени, които са имали проблеми със съня повече от четири пъти увеличават 4 пъти риска за развитие на диабет тип 2, допълват още изследователите.
„Жените с проблеми при заспиването, особено тези с други заболявания, трябва да са наясно с високия потенциал от развитие на диабет“, казва водещият изследовател д-р Янпин Ли, изследовател в харвардското училище за обществено здраве в Бостън. „Лекарите трябва да обръщат повече внимание на потенциалния риск от диабет при жени, които имат трудности със заспиването или често се будят по време на сън“, казва тя.
Д-р Джоел Зонсейн, директор на Клиничния център по диабет в Монтефиоре, Ню Йорк, подчертава, че новите открития показват само връзката между проблемите със съня и диабет тип 2, а не са причинно-следствена връзка. Въпреки това, той казва, че е правдоподобно недобрият сън да увеличи риска от диабет тип 2, тъй като проблемите със съня разбъркват хормоните в организма. „Когато човек не спи добре това се отразява на циркадния ритъм, който регулира хормоните, които са толкова важни за обмяната на веществата и участва в контрола на кръвната захар. Не е изненадващо, че нарушенията на съня са свързани със затлъстяването и диабета“, обяснява Зонсайн, който не е част от изследователския екип.


Докладът е публикуван на 28 януари в списание „Диабетология“. За изследването Ли и колегите й събират данни от повече от 133 000 американски жени, които са наблюдавани в периода 2000 – 2014 г. В началото на изследването, нито една от жените нямала диабет, сърдечно-съдови или ракови заболявания.
След над 10 годишно проследяване повече от 6400 жени развили диабет тип 2. Жените с един проблем със съня имали 45 на сто повишен риск от развитие на диабет тип 2, откирили изследователите. За всеки допълнителен проблем, рискът се увеличава отново, два пъти за два проблема със съня, три пъти за три проблема, и четири пъти за четири проблема, казва Ли.
Когато учените взели предвид и други фактори, рискът от диабет намалял. Например при жени с проблеми със съня, които не са с наднормено тегло, с високо кръвно налягане или депресия, рискът е 44 процента. Той намалял до 33% след като били ревизирани данни за теглото на участниците.
„Хората, които спят добре са по-здрави“, разяснява Зонсайн. Тези, които са депресирани и стресирани от работа или със затлъстяване, най-вероятно ще развият диабет, смята той. „В нашето индустриализирано общество това е нещо нормално“, казва Зонсайн. „Много хора не спят добре, тъй като гледат телевизия, или са пред компютъра, или екрана на смартфона през целия ден и цялата нощ“, споделя наблюденията си докторът.
„Ние сме загубили нашият природно добър сън, който се състои от работа през деня, почивка вечер и сън през нощта.“ Загубата на този модел смущава нормалния физиологичен процес, в който някои хормони, обикновено повишават нивото на кръвната захар, преди да сме готови да работим, казва специалистът. „Тези хормони включват глюкагон, епинефрин, хормон на растежа, и кортизол, който работят в тандем с инсулина и играят важна роля в регулирането на захарта, а този нормален хормонален ритъм е загубен в нашето общество, и със сигурност може да бъде причина за диабет и затлъстяване“, завършва Зонсайн.

Общо
Хроничното безсъние уврежда здравето
Заглавие
Хроничното безсъние уврежда здравето
Описание
Хроничното безсъние уврежда здравето.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker