Новини

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Около 480 000 души са с трайно намалена работоспособност или степен на увреждане

3 декември - Международeн ден на хората с увреждания.
3 декември – Международeн ден на хората с увреждания.

 

3 декември, Международния ден на хората с увреждания, е обявен от Генералната асамблея на ОНН за такъв още през далечната 1992 г. Основната му цел е мотивацията на политици и институции, които да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до архитектурната среда на хората с увреждания, достъпът до общообразователната система, до пазара на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на решения, които имат отношение към тях.
Нашата страна до момента не е предприела действия за присъединяване към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Този важен международен договор в сферата на правата на хората с увреждания е със задължаващ характер. Документът анализира проблемите на тази група хора изцяло в перспективата на човешките права, като ориентира хората съм мерките, които държавните и недържавните структури трябва да направят, за да се гарантира, че не се нарушават правата на хората с увреждания. Присъединяването на България към Конвенцията е амбициозна задача и за да се случи това са необходими съвместните усилия на институциите, гражданския сектор и бизнеса.
Около 480 000 души са с призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане по данни на Националния статистически институт от 2011 година.
Днес от 10.00 часа в Центъра за психологически изследвания в София ще има церемония, която ще е посветена на Световния ден на хората с увреждания. Общо 237 членски и национално представени организации, свързани с хора с увреждания ще се присъединят към отбелязването на събитието.
Амбицията на хората с увреждания от Центъра е да наложат световния принцип „Нищо за нас без нас!“. Организаторите ще разкрият емоционални моменти от техните нелеки битки за извоюването на редица права за хората с увреждания. Ще бъде дискутиран план за действие относно Конвенцията за правата на хората с Увреждания на ООН. Талантливи деца и младежи с увреждания ще демонстрират постигнатото от тях в творчеството. Те се надяват обществото да разбере техните трудности и да не се забравя, че никой не е застрахован.

Общо
Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания
Заглавие
Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания
Описание
Около 480 000 души са с трайно намалена работоспособност или степен на увреждане
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker