Новини

Международен фестивал на ледените фигури се завърна след 100 години в Русе

Участниците в ледения фестивал пристигнаха от различни краища на света
Участниците в първия фестивал на ледените фигури пристигнаха от различни краища на света

Първият по рода си в България Международен фестивал на ледените фигури бе официално открит снощи в Русе. 60 тона лед ще бъдат превърнати в произведения на изкуството из под инструментите на майсторите по леден карвинг Дилън Корбет от Канада, Луиз Рибалта Кома-Крос и Хуан Карлос Мартинез от Испания, Руслан Коровков от Русия и русенецът Виктор Царски.
„Русе Айс Фест 2014” има състезателен характер, а темата, по която творците ще работят, е „Русе-град на свободния дух. Русе-град новатор”. Всяка творба ще бъде изработена от по 8 блока с общо тегло близо 1 тон.
Фестивалът е част от инициатива на Общината за възраждане на Русе, той е взаимстван от стара градска традиция. Преди близо стотина години прочутият русенски сладкар Денчо Ножаров всяка зима ваял от сняг пред своята сладкарница „Швейцария” уникални фигури на хора и животни. Творбите му били в естествени размери, а сред тях имало изображения на известни личности като Вагнер, Галилей, Пушкин, Сталин…Атрактивното хоби на Ножаров е едно от онези първи 121 неща, с които градът ни се слави като град-новатор, подчерта кметът Пламен Стоилов при откриването на ледения фестивал.
Наследниците на стария майстор на ледени фигури са поканени да участват на закриването на фестивала, с което организаторите изразяват своята почит пред уникалния русенец. От своя страна пък роднините на Денчо Ножаров са донесли инструментите, с които той е изработвал своите творби.
Не знаем какви точно мисли и чувства са движели ръката на русенския сладкар преди години, но със сигурност и той като днешните майстори на ледения карвинг е бил доволен да доставя радост на себе си и хората. Участниците в русенския фестивал споделят, че работата с леда им напомня, че светът е изменчив, а животът е преходен и че човек трябва да се радва на мига. Освен това той ги приближава до природата.

Огнено шоу впечатли русенци
Огнено шоу впечатли русенци

Кристално прозрачните блокове, от които авторите ще изваят своите творби, са изработени в ателието на Sofia Ice чрез бавно замразяване на обикновена чешмяна вода по специална технология.
Снощи русенци не само можеха да наблюдават как леденият блок постепенно се превръща в художествено произведение, но и да се наслаждават на интересната забавна програма – огнено шоу, рокаджийските парчета на русенската група Old Guns и танците на балет „Мираж“.
Голямата атракция обаче беше леденият бар, където русенци с удоволствие се снимаха и опитаха водка в шотове от лед. Около 300 ледени чашки раздадоха организаторите. Мнозина се шегуваха, че дори и да е имало вируси наоколо, те вече са замразени и безопасни.
Шоуто наистина си заслужаваше, а най-хубавото предстои – да видим оживелите ледени композиции и награждаването на победителите в ледената надпревара на 13 декември от 12 часа. Дотогава Община Русе, фондация „Русе-град на свободния дух” и партньорите от Sofia Ice са се погрижили за коледното настроение на децата и възрастните посетители.

Общо
Международен фестивал на ледените фигури се завърна след 100 години в Русе
Заглавие
Международен фестивал на ледените фигури се завърна след 100 години в Русе
Описание
Първият по рода си в България Международен фестивал на ледените фигури бе официално открит снощи в Русе.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker