Новини

Възможно ли е да прекалим с пиенето на вода?

Д-р Уингър разбива 4-те мита за дехидратирането и за пиенето на вода

Ново проучване, публикувано тази седмица от група от 17 експерти, информира, че този и други митове в действителност може да постави хората в риск от прекомерна хидратация, или хипонатриемия.
Проучване на група от 17 експерти информира, че този и други митове в действителност може да постави хората в риск от прекомерна хидратация, или хипонатриемия.

Всеки е чувал „правилата“ на хидратация: Пийте, докато урината стане бистра; и се хидратирайте, преди да сте ожаднели. Но ако тези указания не са съвсем точни? Проучване, публикувано от група от 17 експерти, информира, че този и други митове в действителност може да постави хората в риск от прекомерна хидратация, или хипонатриемия.

„Хипонатриемията е това, което се случва, когато кръвта се разреди много,“ казва д-р Джеймс Уингър, лекар по спортна медицина в медицинския център към университета „Лойола“ в Чикаго. „По време на тренировка по лека атлетика хората приемат повече течности, отколкото тялото може да изхвърли, обикновено в името на запазването на хидратация.“ Чрез консумацията на твърде много вода натрият в тялото се разрежда, което води до раздуване на клетките.
Въпреки че това може да се случи на всеки, хипонатриемията се получава по-често сред издръжливите атлети. Според Уингър едно проучване сред ултрамаратонци е установило, че повече от половината от финиширалите показали признаци на хипонатриемия. А друго проучване на финиширали в Бостънския маратон показва, че 13 процент са развили това състоянието преди да финишират.
Хипонатриемията е състояние, което може да бъде фатално, и е трудно да се хване. „Симптомите могат да бъдат много неясни и не са симптоми, които човек изпитва след надбягване или извършването на какво да е атлетично събитие, включително – умора, дори объркване или изтощение“, споделя Уингър. Въпреки това, той посочва, че тези състояния са 100 процента предотвратими – стига да не станете жертва на митовете за хидратация.
Ето и четирите най-разпространени мита за хидратацията:
Мит 1: Чувството за жажда означава, че вече сте дехидратирани.
Противно на общоприетото схващане, жаждата е нещо добро, казва Уингър. В действителност ,докладът на експертите, за който вече стана дума, публикуван в клиничния вестник по спортна медицина, съветва атлетите да пият, само когато са жадни, за да предотвратят свръххидратация.
Когато се чувствате жадни, тялото ви всъщност вече е започнало да прилага собствените си мерки за консервиране на вода. „Хората си мислят, че е твърде късно; вече сте дехидратирани. Но не е твърде късно за нищо „, продължава Уингър, отбелязвайки, че сериозните проблеми, свързани с дехидратацията, настъпват по-трудно, отколкото повечето хора си мислят. Пийте само когато смятате, че трябва, вместо да принуждавате себе си да спирате навсякъде, където има вода – ще ви държи достатъчно хидратирани, като същевременно няма и да прекалит, съветва специалисттът..
Мит 2: Вашето представяне ще пострада, ако не сте 100% хидратирани.
Страхувате се, че ще се провалите, ако не се напиете с вода? Уингър отбелязва, че е естествено да сте малко дехидратирани по време на атлетични събития. „Има все повече доказателства, че леката до умерена дехидратация не оказва влияние върху производителността в много различни спортни начинания,“ продължава обеснението си Уингър. „Трябва да разгледаме дехидратацията като естествена част от упражненията, а не като нещо, което трябва да се предотврати. Повечето спортисти могат безопасно да загубят до три процента от телесната си маса чрез дехидратация, без това да повлияе на представянето им“, казва д-р Уингър. Пиенето, когато човек е жаден, ще му помогне да предотврати навлизането в опасната зона.
Мит 3: Трябва да пиете вода, докато урината ви стане бистра.
Можете да спрете да се взирате в тоалетната чиния. „Като цяло цветът на урината е доста лош маркер за специфичната или точната й концентрация,“ разяснява Уингър. „Ако се опитвате да разредите урината си, вероятно поставяте себе си в състояние на прехидратация“- пояснява той..
Мит 4: Мускулните крампи са знак за дехидратация.
Когато получите мускулни крампи, може да се изкушите да пиете вода, за да облекчите болката. Въпреки това, изследванията показват, че мускулните крампи нямат много общо с дехидратацията. „Доказано е, че мускулните крампи имат много повече общо с умореното състояние на мускулите, че мускули, които са по-уморени, са по-склонни към крампи,“ обяснява специалстът. Но уточнява, че когато е горещо и човек е дехидратиран, обикновено мускулите се уморяват, а от там се стига до объркването Д-р Уингър посочва още, че докато рекламите за спортните напитки ни казват да пием на големи глътки, когато се чувствате изчерпани, последните проучвания сочат съвсем друго.
С една дума, пийте само когато сте жадни, съветва д-р Уингър. Той е категоричен, че човек е най-добре да се довери на организма си, защото той е интелинегентен. Според него, за да останат здрави по време на тренировка, спортистите нямат нужда от толкова сложни правила и измервания, просто трябва повоче да се вслушват в сигналите на тялото си.

 

Общо
Възможно ли е да прекалим с пиенето на вода?
Заглавие
Възможно ли е да прекалим с пиенето на вода?
Описание
Д-р Уингър разбива 4-те мита за дехидратирането
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker