Новини

Йордановден е – вземете си светена вода!

Светената вода се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството дни

23-годишният Теодор извади кръста от река Дунав
23-годишният Теодор извади кръста от река Дунав на Йордановден

На 6 януари православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител, което се извършва в река Йордан. Празникът се нарича Йордановден. По време на ритуала небето се „отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб. Ясен глас се разнася от небето: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

Над 5000 са празнуващите именици в Русе на Йордановден или Богоявление. 23-годишният Теодор Цветков извади кръста от водите на р. Дунав при Русе. Това е втори пореден успех за него, след като през 2016-а година отново той стигна пръв до богоявленския кръст. Младият треньор по плуване посвети наградата си на децата с увреждания.

Празникът се нарича по различен начин в различните краища на България, като например Кръстовден, Водокръщи и Водици. Имената идват от поверието, че всеки, който иска да е здрав през Новата година трябва да се изкъпе в реката или да се измие. Това слага края на така наречените „Мръсни дни“.

27 смелчаци се хвърлиха за кръста тази година
27 смелчаци се хвърлиха за кръста тази година

На Йордановден църквата извършва ритуално хвърляне на кръста навсякъде, където има водоем. След изваждането му от водата, се чете тържествена литургия. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея вкъщи, тъй като пречиства душата и предпазва от болести. Светената вода се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството моменти.
Останалото количество от старата светена вода се използва за замесването на три ритуални хляба. Първият хляб остава за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратата на къщата, заедно с бъклица вино и е наречен за минувачите.

Теодор посвети успеха си на децата с увреждания
Теодор посвети успеха си на децата с увреждания

Чемширените китки от миналогодишното Рождество се изгарят върху желязна повърхност, след което пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под трендафилов храст или овощно дръвче. Новите рождествени китки се поставят върху семейния иконостас, чието кандило е запалено от свещта донесена от църквата.
Вечерта на 5 срещу 6 януари е третата, последна кадена вечер и на трапезата присъстват само постни ястия.
Обичаят за поливането на всички именници с вода се е запазил и до днес, като част от ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление.
Какво вещае Йордановден?
Годината ще е благодатна и плодородна, ако времето на Йордановден е сухо и студено;
Ако хвърленият кръст във водата замръзне, то ще ни очаква здрава и плодородна година;
Здраве и щастие за този, който извади кръста от водата;
Според народно поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и Бог ще изпълни желанията на всеки, който го види.
Имен ден празнуват още Данчо, Дана, Бетина, Божан, Божана, Боян, Бояна, Бонка, Богдан, Богдана, Боголюб и Боголюба.

Общо
Йордановден е - вземете си светена вода!
Заглавие
Йордановден е - вземете си светена вода!
Описание
Над 5000 са празнуващите именници в Русе на Йордановден или Богоявление.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker