Начало - Новини - Иван Томов развя знамето на Русе на връх Броуд Пик

Иван Томов развя знамето на Русе на връх Броуд Пик

Алпинистът Иван Томов развя знамето на Русе на връх Броуд Пик

Алпинистът Иван Томов развя знамето на Русе на връх Броуд Пик

Русенският алпинист Иван Томов покори връх Броуд Пик в Пакистан и развя флагът на родния си град на 8047 м. височина. Днес Томов се срещна с ръководството на Община Русе и с журналисти и представи любопитни факти около експедицията, подкрепени с прожекция на кадри от изкачването.

По повод успеха, алпинистът получи поздрави и благодарност от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и от зам.-кметът Свилен Иванов. „За нас Иван Томов е герой в мирно време. Гордеем се, че той е първият русенец покорил този осемхилядник“, заяви в приветствието си г-н Стоилов. В знак на признателност за подкрепата Иван Томов подари на градоначалника камък от покорения връх.
Русенският алпинист и колегата му от София Боян Петров достигнаха безпроблемно до Броуд Пик на 23 юли в 13:45 ч. Русенецът реализира пътуването с помощта на финансиране от Министерството на спорта и Община Русе.
Това е втората експедиция на Иван Томов в Пакистан. През миналата година той отново беше в азиатската държава с намерение да атакува връх Нанга Парбат в Хималаите. Това обаче не се осъществи, тъй като лагерът беше нападнат и ограбен от местни жители.
До този момент Томов успешно покори седемхилядника Хан Тенгри в Киргизстан и седемхилядника връх Ленин в Памир.

Иван Томов развя знамето на Русе на връх Броуд Пик
Русенският алпинист Иван Томов покори връх Броуд Пик в Пакистан и развя флагът на родния си град на 8047 м. височина

Коментари

Преминете на горе