Новини

Изобретение пази дърветата от изсъхване

Изобретение пази дърветата от изсъхване
Изобретение пази дърветата от изсъхване

Холандско изобретение пази дърветата от изсъхване, стана ясно от предаването „Зелена светлина“ по БНТ1.

Месеците препускат, сезоните се сменят, снегът преминава в дъжд, а заледяването – в кални потоци. Дърветата умеят да се справят с предизвикателствата на всеки сезон, но не могат да устоят на обезлесяването, организирано от човека.

За щастие процесът не е съвсем необратим. Само че залесяването в райони със суров климат и бедни почви не е лесна работа. Грижите, необходими за младите дървета там, често не дават желания резултат. Затова и една холандска компания е потърсила много по-ефикасно решение, което гарантира самостоятелно и сигурно развитие на дърветата в периода след засаждането.

Протекторът прилича на кръгла кутия. Само че в дизайна, формата, размера и материалите на кутията са вложени повече идеи и знания, отколкото може да се предположи на пръв поглед. Кръглата форма е съобразена с размерите на засаденото дърво. Отворът в средата е направен така, че клоните и листата, съответно игличките, да преминат през него. Вътрешната част е оформена като контейнер, който побира солидно количество вода. То напълно задоволява нуждите на дървото от влага през първите седмици от развитието на корените му.

Протекторът е направен от рециклирана хартия и естествени остатъчни материали от зърнопроизводството. Той постепенно се разгражда в почвата, като пропуска бавно водата от резервоара и същевременно осигурява допълнителни хранителни вещества за дървото.

Резултатите вече са налице. Продуктът на холандската компания е използван в програми за залесяване в 12 страни по света. Внушителните 95 процента успеваемост привличат интереса на нови и нови програми. Вложението в протектора за млади дървета намалява четири пъти разходите за поливане и поддръжка на дървото. Създателите на биоразградимия резервоар са заложили и на широка разяснителна видеокампания, която обяснява всяка стъпка за правилно засаждане. Така всеки, който желае, може да засади дърво, без да се притеснява, че то ще залинее или изсъхне.

Изобретение пази дърветата от изсъхване
Холандско изобретение пази дърветата от изсъхване, стана ясно от предаването "Зелена светлина" по БНТ1.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker