Новини

Изобретения, концерти и работилница за деца на Ruse Sand Fest

Изобретения, концерти и работилница за деца на Ruse Sand Fest
Изобретения, концерти и работилница за деца на Ruse Sand Fest

Третото издание на Ruse Sand Fest ще се проведе край Понтон № 9 на русенския кей в периода 23 – 30 юни и ще бъде посветено на тема: „Световни изобретения и иновации“.

Новата локация на фестивала се наложи заради започващото изпълнение на първия етап от реконструкцията на Кея. Темата на събитието е свързана с историческото развитие на Русе и стратегическата цел до 2025 г. той да се утвърди като град на знанието и иновациите, предвидена в Иновационната стратегия за интелигентен растеж от 2017 г.
Във фестивала ще вземат участие 10 именити скулптори от осем държави, като любопитна подробност е, че един от тях е от Тобаго. Творците ще имат на разположение общо 700 тона пясък, с които на 23 юни ще започнат да извайват фигурите. В подготвителния етап на фестивала асистенти на скулпторите ще изградят 10 триметрови пирамиди за оформяне. През цялото време на фестивала се работи пред публика – русенци, гости на града и стотици туристи от круизните кораби, които годишно са над 500 плавателни съда.
Официалното откриване на Пясъчния фестивал 2017 ще се състои на 29 юни, когато творците ще бъдат наградени. Очаква се в пясъчната алея на изобретенията да бъдат видени компас, микроскоп, телефон, колело, парна машина и др.
Млади творци ще имат възможност да творят заедно с тях в специално организирана четиридневна Академия по пясъчно скулптиране за ученици и студенти с предварително заявено участие от 27 до 30 юни 2017 година. Пясъчна работилница за деца ще приеме най-малките ваятели в 4 последователни съботни дни на месец юли от 10:30 до 12:30 часа.
За втора година ще бъде изграден и пясъчен бар, на който през цялото лято ще се предлагат разхладителни напитки и летни коктейли за посетителите на кея и експозицията. Тя ще бъде достъпна за разглеждане до късна есен и дори през зимата. Входът е свободен.


Международният фестивал на пясъчни скулптури „Ruse Sand Fest’2017“ има съпътстваща програма с музикално-артистични събития в различни жанрове и за различни възрастови групи. На 23.06.2017 г., от 19 часа, стартът на творческата работа ще започне с кратка програма, която ще завърши с едночасов концерт на Валди Тотев („Щурците“) и приятели. На 25 юни на сцената на пясъчния фестивал е предвидена програма за най-малките „Детско шоу с любими приказни герои“.На 26 юни, от 21 часа, е концертът „От Виена до Русе – на една река разстояние“, с воден мапинг и светлинни ефекти на Филхармоничния оркестър при Държавна Опера Русе и Биг Бенд Русе на палубата на моторен кораб „Вивалди“, акостирал на Понтон №8. На 28 юни, на същото място, от 19 часа, е Младежки фестивал „Музика и цветове”. Това събитие е BG Holy Fest (музикален фестивал на цветовете), на който безвреден органичен цветен прах се разпръсква във въздуха от участниците, създавайки феерия от цветове в ритъма на Hip hop, House, Techno-музика и популярния DJ Диас. На 29 юни ще се отбележи Денят на река Дунав с концерт на Биг Бенд Русе, който ще започне от 20 ч., на кея срещу Понтон №8. Малко преди това ще бъдат отличени наградените скулптори. На 30 юни, от 19 часа е откриването на пясъчния бар, от 20 часа е предвиден рокконцерт, а в малките часове на нощта – DJ Night bar July Morning. На 01 юли, събота, от 11 часа стартира детско шоу „Смърфове в пясъчния свят“ със забавни игри и тематични награди на кея срещу Понтон №9. В следващите дни са предвидени концерт на рок група „Епизод”, лятно снежно шоу с DJ Tarkan и концерт на ВГ„Нова Тоника” и Стефан Диомов. Всички събития са с вход свободен.

Общо
Изобретения, концерти и работилница за деца на Ruse Sand Fest
Заглавие
Изобретения, концерти и работилница за деца на Ruse Sand Fest
Описание
Третото издание на Ruse Sand Fest ще се проведе край Понтон № 9 на русенския кей в периода 23 – 30 юни и ще бъде посветено на тема: „Световни изобретения и иновации“.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker