Новини

Какви са рисковете от травми на ски пистата и как да ги избегнем?

Повишената честота на нараняванията, която отчитаме, донякъде е резултат и от новите възможности за диагностика

Др. Вернер Андерл от австрийската клиника Wiener Privatklinik предлага на своите пациенти най-иновативните лечения при проблеми с менискуса или колянните връзки.
За увреждания на горните крайници д-р Вернер Андерл от Wiener Privatklinik е разработил много артроскопични техники на работа, които позволяват на атлети и скиори бързо да се завърнат към спортната си дейност след такива операции.

Карането на ски за развлечение, което познаваме днес, произхожда от Скандинавия преди около 200 години. Не е случайно,че дестинацията е глобален ски център с повече от 200 милиона посетители от цял свят. Няма съмнение обаче, че алпийските ски и сноубордът остават един от най-рисковите спортове, редовно предприемани от много хора в най-различни възрасти. Ето защо е важно да знаем кои са най-често срещаните травми и как да се предпазим от нараняванията.
Поради нарастналия туристически трафик в зимните курорти, през последните 10 години се наблюдава и респективно увеличение на броя контузени туристи. Нарастващата популярност на сноуборда е причината броят на хората по пистите да се увеличава все повече. Около половината от всички травми на ски курортите са на сноубордисти. При сноубордистите по-уязвими са горните крайници, докато при практикуването на традиционните алпийски ски, нараняванията на долните крайници са най-честото явление.
Най-често срещаната травма, около 35% от всички контузии на долните крайници, е колянната, а по-точно – нараняване на медиалния колатерален лигамент (вътрешна странична връзка). Менискалните контузии също представляват значителен дял от травмите на коляното, въпреки че те се отчитат по-рядко при скиори, отколкото при спортисти от други спортове. Доста често се наблюдават и комбинирани травми от наранявания на предни, странични връзки и менискус. Повишената честота на нараняванията, която отчитаме, донякъде е резултат и от новите възможности за диагностика, които пък от своя страна водят до по-добро общо клинично разбиране за естеството на колянните травми. Също така изглежда, че модерните ски обувки защитават глезена и пищяла, но до голяма степен предават част от натоварването към коляното, така че все още очакваме пробива в дизайна на ски оборудването, който ще намали честотата на нараняванията на коляното.
Д-р Вернер Андерл от австрийската клиника Wiener Privatklinik предлага на своите пациенти най-иновативните лечения при проблеми с менискуса или колянните връзки. В болницата всички пациенти са подложени на индивидуални медицински грижи и гарантирано получават най-добрата терапия според травмата или заболяването си, благодарение на последните технологии използвани в медицинската диагностика.
Колкото до горните крайници, най-честите травми, от които страдат скиорите са раменни изкълчвания, разкъсвания на ротаторния маншон, скиорския палец (травма, при която при падането с щека в ръка се получава разкъсване на един от лигаментите в основата на вътрешната страна на палеца), както и травми на акромиоклавикуларната става. Но всъщност данните показват, че по-уязвими към травми на горните крайници остават сноубордистите.
За увреждания на горните крайници д-р Вернер Андерл от Wiener Privatklinik е разработил много артроскопични техники на работа, които позволяват на атлети и скиори бързо да се завърнат към спортната си дейност след такива операции. Специално при проблеми с бицепсовото сухожилие, разкъсвания на ротаторния маншон, или нестабилност на раменната става с костни дефекти, д-р Андерл предлага актуални концепции за своите пациенти, при които е необходим само един ден престой в болница.
Всеки любител на зимните спортове трябва да знае как да се предпазва от неприятните травми, които могат да провалят дълго плануваната зимна почивка. Основните съвети, които дават специалистите са свързани с ранното обучение, което задължително начинаещите скиори трябва да преминат, както и добрата предварителна подготовка, свързана с издържливостта и подобряването на времето за реакция при спортиста. От съществена важност също е използването на професионално и модерно ски оборудване, което трябва да се тества и регулира всеки ден, преди качването на пистата.
Не на последно място всички любители на спусканията трябва да имат реална и адекватна преценка за собствените си възможности, добре да оценяват рисковете при спускания на по-трудните писти и да съобразяват скоростта си спрямо уменията си. Изглежда голяма част от травмите, получени на ски пистите се случват в края на деня, затова имайте предвид, че преумората също оказва влияние. Специалистите съветват също да спрете с карането за деня, преди умората да повлияе на способността ви за правилна оценка на условията.

Общо
Какви са рисковете от травми на ски пистата и как да ги избегнем?
Заглавие
Какви са рисковете от травми на ски пистата и как да ги избегнем?
Описание
Повишената честота на нараняванията, която отчитаме, донякъде е резултат и от новите възможности за диагностика.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker