Новини

Какво е Валдорфска педагогика?

Децата до 7 години се обучават чрез примери за подражание с много движения и ритъм в живота на децата, за да се развие волята им

Валдорфската педагогика помага на децата да намерят смисъла в живота, споделят лекторите.
Какви са свободата и границите във Валдорфската педагогика, разкриха лекторите Юлияна Янкова и Кристина Димова по време на беседата, която се състоя в културен център BH.

Какви са свободата и границите във Валдорфската педагогика, разкриха лекторите Юлияна Янкова и Кристина Димова по време на беседата, която се състоя в културен център BH. Според създателя й, това е творческо изкуство, а не наука, и урокът е произведение на изкуството. Тя поставя естетиката в основата на възпитанието и обучанието, защото според нея детето започва да чувства делече преди да започне да мисли съзнателно и защото това отговаря на познанието на човека за природата и етапите на развитеито му.

Целта е подходът към детето да е холистичен, защото то е цяло същество и е нужно да се развиват всички негови дадености – тяло, душа и дух. Този вид педагогика прави всико възможно да предотврати убиването на творческите способности чрез ранно интелектуализиране, което според нея втърдява човека и отнема силите му. Тя създава условия за социално обучание по време на часовете, където търпимостта и усетът са признати за истински човешки стойности и развиване на морала , който е заложен във всяко човешко същество.


Валдорфската педагогика помага на децата да намерят смисъла в живота, споделят лекторите.
Разликата между обикновените и валдорфските училища е, че вторите са независими и свободни и работят по своя собствена учебна програма. В тях няма директор. Учителите образуват Учителски колегиум, който отговаря за развитието на училището.
Всеки учебен ден започва с двучасов главен урок, който от първи до осми клас се провежда от главния учител, а след това от учители специалисти. Езиците, математиката, музиката, гимнастиката са все дисциплини, които изискват ритмично повторение. В следобедните часове пък се провеждат игри, занаяти, спорт и изкуства. Главните предмети се изучават последователно за период от 2-4 седмици.
Децата до 7 години се обучават чрез примери за подражание с много движения и ритъм в живота на децата, за да се развие волята им. Извършват се смислени и необходими дейности като месене на хляб, плетене, правене на играчки. Основата на валдорфската педагогика е чрез творчески свободни игри, които отразяват първични човешки дейности като копаене, косене, бране на плодове и чрез изкуства като рисуване, пеене, приказки и танци да се обучават децата. Организират се празници дори.
При децата от 7 до 14 години вече се изгражда авторитет и чрез изкуство пък се развива тяхното въображение. Според Кристина Димова тази възраст е сърцето на детството и детето трябва да изживее мястото на знанието в живота, сърцето и ума на възрастния. Учителите провокират чувствата на децата, а към науките се подхожда с наблюдение към познати явления, което пък от своя страна поражда у децата преклонение и почуда и го подготвя за изработване на критическо мислене. Тук важат два критерия – всичко да е функционално и полезно и всичко да е красиво.
Третата фаза – юношеството (14-21 год.) е времето, в което децата търсят истината, здравия ценностен идеализъм, чувствителност и стремеж към самостоятелно мислене. Високообразованите учители се обръщат към рационалното ясно мислене и способността за критическо съждение на учениците, за да разгърнат пред тях отделните науки, изкуства, спортове.

Общо
Какво е Валдорфска педагогика?
Заглавие
Какво е Валдорфска педагогика?
Описание
Децата до 7 години се обучават чрез примери за подражание с много движения и ритъм в живота на децата, за да се развие волята им.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker