Начало - Новини - Кампания „Виж ме“ за Световния ден на зрението

Кампания „Виж ме“ за Световния ден на зрението

Кампания "Виж ме" за Световния ден на зрението

Кампания „Виж ме“ за Световния ден на зрението

Съвместна инициатива на „Общински пазари” – Русе, УМБАЛ „Медика Русе“, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – гр. Русе и БЧК – Русе във връзка със Световния ден на зрението ще се проведе утре.

Световният ден на зрението е международна инициатива, провеждана всяка година през втория четвъртък на месец октомври. Това е ден, посветен на проблемите на зрителните увреждания и предотвратимата слепота. Според Министерството на здравеопазването 80 процента от загубата на зрение в света е предотвратима – може да бъде избегната или излекувана. Това подтиква четирите организации да проведат съвместна инициатива за профилактика, превенция и засилване на общественото съзнание относно проблемите на очното здраве.
В интервала между 11:00 и 13:00 часа на 18.10.2018 г. /четвъртък/ на площада на Централния Общински пазар ще имате възможност да се срещнете с лекар – офталмолог от отделението по очни болести на УМБАЛ „Медика Русе“, който ще тества зрителната острота на всеки желаещ. Тази година вниманието на лечебното заведение е фокусирано върху здравето на очите и профилактиката на техните заболявания при всички групи от населението. В Световния ден на зрението 36 пенсионери от гр. Две могили преминаха очни прегледи, а чрез кампанията „Виж ме“ лекарите ще достигнат и до населението на средна възраст.
Освен подсигуряването на терен и всички необходими материали за провеждането на мероприятието, домакините от „Общински пазари” – Русе са предвидили и вкусен подарък, за всеки проявил интерес съм инициативата.
За какво ни е добро зрение, ако не виждаме доброто и красивото във всичките му измерения. Своят поглед на тема „Виж ме“ ще представят чрез рисунки ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – гр. Русе. В изнесено ателие децата ще пресъздадат не само окото, като част от човешкото тяло, но и това какви усещания получаваме чрез зрението, какво чувстваме, какво виждаме и какво възприемаме. Диалогът между поколенията ще се осъществи и чрез инициативата на БЧК – Русе за промотиране на новооткрития Ресурсен център за подкрепа на възрастните хора. Често хората в края на своя житейски път стават невидими за околните, извън полезрението. Идеята на доброволците (65+) на БЧК – Русе е да са полезни като „Възрастни помагат на възрастни“, а защо не и да привлекат вниманието на младото поколение към проблемите на хората, достигнали есента в своя живот.

Кампания "Виж ме" за Световния ден на зрението
Съвместна инициатива на „Общински пазари” - Русе, УМБАЛ „Медика Русе“, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – гр. Русе и БЧК – Русе във връзка със Световния ден на зрението ще се проведе утре.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе