Новини

Бъбречното увреждане от хипертония протича неусетно

Бъбречното увреждане от хипертония протича неусетно
Бъбречното увреждане от хипертония протича неусетно

В 11 града на страната разкриват пунктове за консултации и прегледи, свързани с хипертония и бъбреците.

За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 мил. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса. Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст.
Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на АХ настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.
Всяка година Световният ден за борба с хипертонията протича под различно мото с цел да повишим информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година Българска лига по хипертония избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на 17 май., тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.
По данни на Българското нефрологично дружество, хроничното бъбречно заболяване има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока – около 12%. Най-честата причина за бъбречното заболяване е захарният диабет – в 35% от случите. На второ място като причина се нарежда артериалната хипертония – около 30%.

Проблемът с кръвното не е за подценяване
Проблемът с кръвното не е за подценяване

Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания, освен тези, характерни за високото кръвно налягане. В резултат на това, бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.
В Световния ден на хипертонията 17 май, за десета поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.
По тази причина на този ден, в единадесет града от страната ще се проведе кампанията на открито под мотото “НОРМАЛНОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ЗДРАВЕ ЗА БЪБРЕЦИТЕ“. На публични места в СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ВАРНА,РУСЕ,СТАРА ЗАГОРА, БУРГАС, ПЛЕВЕН, БЛАГОЕВГРАД,КЪРДЖАЛИ,ХАСКОВОИ ДОБРИЧ
ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания. Ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника A200 Afib Microlife, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене – най – опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение – мозъчен инсулт.
Ето и графикът на пунктовете в различните градове:
17 май, вторник, 10-16 ч.

• София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев”)
• Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
• Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
• Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)
• Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
• Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
• Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебната палата
• Плевен – площад „Възраждане” до фонтаните
• Кърджали – площадчето срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров
• Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет
• Добрич – бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония. Кампаниите имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Инициативата се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за
повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

Проф. д-р Свeтла Торбова, председател на Българската лига по хипертония

Общо
Бъбречното увреждане от хипертония протича неусетно
Заглавие
Бъбречното увреждане от хипертония протича неусетно
Описание
В 11 града на страната разкриват пунктове за консултации и прегледи, свързани с хипертония и бъбреците
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker