Новини

КОЦ-Русе представя своите специалисти през февруари

Първи е д-р Бисер Начев, той разпуска от напрежението с йога, салса и фитнес

От март 2014 година е началник на отделение по Онкологична хирургия в КОЦ- Русе.
Д-р Бисер Начев е познат на русенци не самo като добър специалист в своята област, но и като обществено ангажиран човек.

Комплексният онкологичен център – Русе започна една интересна и различна кампания – поглед отвътре на работата в медицинското заведение. Инициативата цели да разкаже повече за живота и професионалния опит на част от специалистите, които работят в онкодиспансера. Идеята е да се покаже не статистиката, а хората, които лекуват и ежедневно спасяват човешки животи. Кампанията стартира от 4 февруари, Световен ден за борба с рака, и ще продължи до края на месеца. В нейните рамки всяка седмица ще бъде представен по един от специалистите на онкодиспансера.

Първият лекар в тази поредица, е д-р Бисер Начев. Той е познат на русенци не самo като добър специалист в своята област, но и като обществено ангажиран човек. Завършил е висше медицинско образование през 1992 г. във ВМИ-Плевен. Започва веднага работа в Комплексния онкологичен център в Русе. През 2013 година работи в МБАЛ- Русе като хирург. От март 2014 година е началник на отделение по Онкологична хирургия в КОЦ- Русе. Женен е с две деца. Интересен човек, с пъстра житейска пътека – бил е председател на СДС -Русе, общински съветник и областен координатор на ДСБ – Русе. Днес той се интересува все по-малко от политика. Сега най-важната му цел е профилактиката на рака на гърдата.
Част от представянето, което КОЦ-Русе прави на д-р Начев, е и едно блиц интервю с него, което по-долу цитираме без промени:
– За избора на професия лекар:
По-скоро не аз, а професията ме избра мен. Израснах в семейство на лекари, сестра ми също пое по този път. Вече 25 години работя като хирург и мамолог. Това е особена специалност. Не всеки може да издържи на напрежението. Но виждайки как помагаш на хората, как реално спасяваш живот, това те зарежда да се мобилизираш и да продължиш.
– Кое е важно да знаят пациентите, идвайки в мамологичния кабинет?
Всяка жена трябва да знае, че профилактиката има изключително важно значение. Доказано е, че ранното откриване на онкологично заболяване, води до пълно излекуване. Друг важен аспект на ранната диагностика е, че се прилагат органосъхраняващи операции. А това е чисто психологически момент за жената, да се запази видът на органите. Освен това и самият оздравителен процес е много по-ефективен. Ако трябва да бъда конкретен, ще ви цитирам данни от 2013 година, когато едва 10% от жените са били с органосъхраняваща операция. През изминалата 2017 година процентите нарастват на 56. Това означава по-голям брой ранно открити тумори, по-щадящи операции, запазване на органите и адекватно лечение.
Редно е профилактични прегледи да правят не само жените, навършили 45 години. Важно е да приобщим младите, около 25-годишните. Защото в тази възраст, ако се открие проблем, обикновено е доброкачествено заболяване. Но ако не се лекува, може да доведе до по-тежка диагноза. Затова апелирам към жените да правят редовни профилактични прегледи.
– За интересните от лекарска гледна точка случаи:
Много са случаите, но един от най-любопитните казуси е на 82-годишен русенец, с карциноми на стомаха и от двете страни на дебелото черво. Няма такъв представен случай. Тройно описана такава комбинация – стомах и дебело черво от двете страни. На пациента беше направена едноактна операция, включваща резекция на стомаха и дебелото черво. Оперативното време беше около 300 минути с около 200 мл кръвозагуба. Пациентът се възстанови и на 12-я ден беше изписан.
Медицината напредна много през годините, патоанатомите откриват все повече редки хистологични варианти на тумори. Модерната техника, която навлиза все повече, помага много на нашата работа като лекари. От друга страна осигурява по-щадящо и бързо лечение на самите пациенти. Всъщност това е бъдещето – в иновативната технология. Новостите променят ежедневието ни, но и самата специалност.
– За здравето на жените:
Освен профилактичните прегледи, жените трябва да обръщат повече внимание на доброто си психическо здраве. Да се опитат да бъдат по-позитивни, да не се поддават на отчаяние. Това би било пагубно за тях, особено ако се наложи да се борят с онкологично заболяване.
– За любимите занимания:
Ако щете вярвайте, но аз практикувам йога, салса и фитнес. Е, може би не в тази поредност, но няколко пъти в седмицата. Тези занимания ме тонизират и зареждат със страхотна енергия. Може да имам мускулна треска след продължителната йога, но емоционално и психически се чувствам отлично. Напоследък със сина ми открихме и билярда като чудесен начин за релаксация. Това е – всеки може да намери своя начин да се усмихне на живота.

Общо
КОЦ-Русе представя своите специалисти през февруари
Заглавие
КОЦ-Русе представя своите специалисти през февруари
Описание
Първи е д- -р Бисер Начев, той разпуска от напрежението с йога, салса и фитнес.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker