Новини

Кофеинът – добър или лош …. според днес

Изследванията сочат, че кофеинът има способността да намалява риска от диабет тип 2, деменция, инсулти, някои форми на рак

Кофеинът датира от 2737 г. пр. н.е.Той е естествен стимулант, който най-често се среща в кафето, чая и какаото.
Милиарди хора разчитат на кофеина, за да се чувстват по-енергични или го употребяват само защото им харесва.

Събуждането с чаша горещо кафе е сутрешна рутина за повечето от нас. Милиарди хора разчитат на кофеина, за да се чувстват по-енергични или го употребяват само защото им харесва. Един ден се говори, че кафето е полезно за здравето, а на следващия ,че е вредно. Какъв е правилният отговор? За да преценим накъде ще наклонят везните, нека да видим какво представлява кофеинът и да претеглим положителните му и отрицателни страни.
Кофеинът датира от 2737 г. пр. н.е.Той е естествен стимулант, който най-често се среща в кафето, чая и какаото. Кофеинът е този, които при консумация на някоя от изброените напитки, активира централната нервна система. Легендата гласи, че специалните свойства на кафето са открити от овчар, който забелязал, че след като пасят от кафеения храст, козите му придобиват удивителна енергия. Днес около 80% от населението на света пие поне една напитка с кофеин на ден, така че кофеинът е един от най-разпространените стимуланти. Популярността му се увеличава през 18 век, когато на пазара се появяват първите безалкохолни напитки със съдържание на кофеин.
Как действа това вещество? Кофеинът отива направо в кръвта, където блокира аденозина, хормон, който ни кара да се чувстваме уморени, след като мозъкът се отпусне. Като блокира невротрансмитерната комуникация с аденозин, кофеинът предотвратява натрупването на умора. Мозъкът се събужда и става по-фокусиран. Енергийните напитки, содата и добавките за отслабване правят класическата чаша кафе да изглежда толкова обикновена.
Плюсовете на кофеина
Изследванията сочат, че кофеинът има способността да намалява риска от диабет тип 2, деменция, инсулти, някои форми на рак и болестта на Паркинсон. Една чаша кафе е нискокалорична напитка, така че няма да навреди на талията, ако бъдат прескочени захарта и сметаната. Чувстваме се по-добре и можем да функционираме психически. Умората изчезва поне за известно време. Нашата краткосрочна памет може да се подобри..
Минусите на кофеина
Кофеиновите напитки освен че могат да ободряват, могат да доведат и до тревожно усещане.
Употребата им стимулира адреналина, който предизвиква сигнала „бори се или бягай“. Тревожността, нервността обикновено са реакция на засилена консумация на кофеин. Свръхконсумацията може да повиши кръвното налягане, да доведе до безсъние и сърцебиене. Други нездравословни последици са намалена костна плътност и висока кръвна захар, в случаите когато високите дози кофеин се набавят от кафе, чай, шоколад или енергийни напитки с високо съдържание на захар.
Кофеинът е диуретик, което води до по-чести посещения на тоалетната. При някои хора киселината в кафето предизвиква киселини в стомаха.
Много хора са привързани към кофеина и тази зависимост се дължи на факта, че кофеинът подава сигнал към мозъка, който ни кара да искаме повече. Днес младите са „атакувани“ от все повече кофеинови продукти с големи дози от стимулиращото вещество. Както ипри други зависимости, ако се опитаме да намалим количествата или въобще да елеминираме продукта, може да се стигне до главоболие, безсъние, високо кръвно.
Изводът? Чашата кафе, чай или друга кофеинова напитка е персонализирано преживяване, което действа на нашите тела по различен начин. И все пак, откажете се от високите дози! Знаем, че умереността е трудна за изпълнение, но затова пък е полезна. Тя ще ни осигури здраве и приятни преживявания, докато залитането в другата посока със сигурност в едни момент ще се отрази на физическото ни състояние негативно.

Общо
Кофеинът – добър или лош …. според днес
Заглавие
Кофеинът – добър или лош …. според днес
Описание
Изследванията сочат, че кофеинът има способността да намалява риска от диабет тип 2, деменция, инсулти, някои форми на рак.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker