Новини

Алабашът – алтернатива на парниковите зеленчуци

Педиатрите го препоръчват за захранване на бебета, защото не предизвиква алергии

Алабашът е двугодишно растение от семейство Кръстоцветни.
Алабашът е двугодишно растение от семейство Кръстоцветни.

Студът вече сви, текат и коледните пости, най-доброто време за християните да пречистят не само душата, но и тялото си. За тези, които вече се чудят с какво да разнообразят безмесната си трапеза, ще предложим да се доверят на кореноплодните зеленчуци. Те имат два незаменими плюса – че виреят у нас и не се транспортират отдалече и че за разлика от парниковите краставици и домати например имат много по-високо съдържание на витамини и антиоксиданти.

Малка скоба за плодовете и зеленчуците, които внасяме от далечни страни- за да стигнат до нас свежи, те се обработват с различни химически препарати. Трябва да имаме наум също, че още при отглеждането им те се третират с пестициди и антибиотици, което предствалява сериозен риск за потребителите.
Така че по-добре да заложим на сезонните местни продукти като алабаша например.

Алабашът е двугодишно растение от семейство Кръстоцветни.

Отглежда се в Северна Европа, има големи тъмнозелени продълговати листа. Използва се стеблото на алабаша, което е закръглено, надебелено, зелено или виолетово. Този зеленчук е богат на витамини и минерали, на целулоза и фруктоза.
В 100 грама алабаш се съдържат само 27 килокалории натрий 20 мг, калий 350 мг, фосфор 46 мг, витамини А, С и други. В сравнение с бялото зеле алабашът е по-богат на хранителни вещества и най-вече на витамин С. Той е добър източник на калий.

Алабашът е подходящ за диетично хранене, защото в него се съдържат минимално количество мазнини.
Алабашът е подходящ за диетично хранене, защото в него се съдържат минимално количество мазнини.

За пръв път алабашът е описан в Германия през 16 век. В България този зеленчук се среща в два вида – едър и дребен. Първият е с виолетова кора, а вторият – със зелена. По качества дребният алабаш превъзхожда едрият, твърдят специалистите.
Алабашът е подходящ за диетично хранене, защото в него се съдържат минимално количество мазнини. За сметка на тях обаче в него има голямо количество витамин С, който укрепва имунитета и прави организма устойчив на инфекции.
Фибрите в алабаша и останалите вещества в него помагат за храносмилането, за добрата проходимост на червата, предпазват от хемороиди. Алабашът е полезен е при лъчева болест, авитаминоза, астма, туберкулоза. Действа пикочогонно, полезен е при малокръвие, бронхит, стимулира растежа, не предизвиква алергии. Затова педиатрите го препоръчват и за захранване на бебета над 6 месеца, като част от първите пюрета.
Трябва да се знае, че освен в сурово състояние алабашът може да се консумира и готвен- варен или печен. В кулинарните сайтове могат да се намерят различни рецепти.
Любителите на здравословното хранене трябва да знаят обаче, че алабашът съдържа пикочна и оксалова киселина, което го прави неподходящ за хора, които имат камъни и пясък в бъбреците или страдат от подагра.

Общо
Алабашът – алтернатива на парниковите зеленчуци
Заглавие
Алабашът – алтернатива на парниковите зеленчуци
Описание
Фибрите в алабаша и останалите вещества в него помагат за храносмилането, за добрата проходимост на червата, предпазват от хемороиди.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker