Новини

Кои храни подобряват състоянието на хипертониците?

Пациентите с високо кръвно трябва да приемат повече калий и магнезий

Специалистите са категорични, че калият е много по-добре да се приема с храната, а с хранителни добавки.
Тъй като лекарствата, които се изписват при високо кръвно налягане, понижават нивата на калий и калций в организма, затова е необходимо да се приемат храни, които ги съдържат.

Какви продукти допринасят за подобряване на състоянието на хората, страдащи от хипертония? Според експерти по терапевтично хранене пациентите с високо кръвно налягане трябва да знаят които храни са полезни за тях и кои би трябвало да изхвърлят от менюто си без съжаление.

Едно от важните условия за стабилизиране на кръвното налягане е консумацията на продукти, които имат високо съдържание на калий и магнезий, препоръчват специалистите. Тъй като лекарствата, които се изписват при високо кръвно налягане, понижават нивата на калий и калций в организма, затова е необходимо да се приемат храни, които ги съдържат. Най-добрите източници на калий са печените картофи с люспата и сушените кайсии. Други идеални доставчици на калий са изварата и рибата. Рибата е източник и на магнезий, както и на полезни мастни киселини. Калий можете да си доставите и чрез белите печурки, бананите, стафидите, авокадото и ядките.
Специалистите са категорични, че калият е много по-добре да се приема с храната, а не с хранителни добавки. С приема му трябва да внимават пациенти, които имат нарушена обмяна на калия, свързана с прием на медикаменти, бъбречни заболявания и тежки сърдечни нарушения. В тези случаи те трябва непременно да се съветват с лекаря си.


За да си доставят магнезий, хипертониците задължително трябва да включат в менюто си зеленолистни зеленчуци: спанак, зеле, маруля и други подобни. Бобовите растения и ядките са отличен доставчик на магнезий и други полезни микроелементи. Нискомаслените млечни продукти и зърнените продукти, като овес, киноа, булгур, пшеница, елда също са добър източник на магнезий.
На хипертониците експертите препоръчват още прием на липотропни вещества (холин, метионин). Ето защо е важно да се консумират цели зърна, както и много зеленчуци и плодове. Може да звучи невероятно, но се оказва, че динята намалява кръвното. Специфична аминокиселина помагала за това. Диетолозите я препоръчват, защото е и добър източник на калий.
Смята се, че пациентите с хипертония не трябва да ядат сол, но напоследък специалистите по хранене са на мнение, че прием до 6 гр. на ден не е опасно за тях. Лекарите препоръчват да се яде от време на време херинга, но след предварително изкисване, за да не е прекалено солена. Те признават, че промените в приема на сол влияят различно на различните хора. В случая трябва да се вземат под внимание и генетичните и диетичните фактори. Смята се, че повишена чувствителност към натрия имат хора, които са предразположени или пък имат бъбречни заболявания.

Общо
Кои храни подобряват състоянието на хипертониците?
Заглавие
Кои храни подобряват състоянието на хипертониците?
Описание
Пациентите с високо кръвно трябва да приемат повече калий и магнезий.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker