Новини

Колаген – как да изберем най-подходящият

Колаген на фирма АкваСорс
Колаген на АкваСорс

Хидролизираният колаген се усвоява лесно, различните типове са подходящи за различни проблеми

Колаген за здрави кости, стави и зъби, за еластична и опъната кожа, за силни мускули. След 25 години обаче производството му започва да намалява с 1,5 % на година. По време на процеса на стареене, както жените, така и мъжете започват да губят колаген и необходимото количество вече не може да се набавя само с храната, нужен е допълнителен прием.

Колагенът – най-важният белтък на съединителната тъкан
Този протеин съставлява 30 % от протеините в тялото и 75 % от протеина в кожата. Той участва в състава на хрущялите, сухожилията, костите, кожата, зъбите, намира се дори във вътрешните органи. Съществуват различни видове колаген, но 80-90% от колагена в тялото се състоят от типове 1,2 и 3.
Колаген тип 1 се намира в най-голямо количество в кожата, сухожилията, съдовата лигатура, костите. Този тип колаген има голяма здравина на опън. Колагеновите влакна в костите трябва да издържат големи натоварвания и затова те са много здрави, дори по-здрави от стоманата.
Колаген тип 2 съдържа хидроитин и хиалуронова киселина. Хидроитин блокира ензима, който разгражда хрущяла, подпомага лечението на възпалението и стимулира производството на колаген. Този тип протеин може да се ползва като терапия за остеоартрит и ревматоиден артрит.
Колаген тип 3 е мрежест. Той образува нова съединителна тъкан, гранулалационна тъкан. Образува се на повърхността на раната. Този тип се съдържа в стените на кръвоносните съдове, матката, червата, кожата.
Колаген тип 4 е съвкупност от молекули, които се свързват една с друга, за да образуват комплексни протеинови мрежи. Те съставляват голяма част ото основни мембрани в бъбреците, вътрешното ухо и око. Някои мутации водят до сериозен недостиг на този вид колаген и до загуба на слуха.
Колаген тип 5 се съдържа в клетъчните повърхности, косата, плацентата. Той е важен за образуването на колаген тип 1.

Различни видове колаген за различни нужди

До 25-годишна възраст произвеждаме достатъчно колаген, после този процес се забавя
До 25-годишна възраст произвеждаме достатъчно колаген, после този процес се забавя

За здрава кожа специалистите препоръчват хидролизиран колаген тип 1 и тип 3. За здрави стави – колаген тип 2.
При възпаления и заболявания неденатуриран колаген, известен като колаген UC-II. При болки от физическо натоварване, тренировки се препоръчват колаген тип 1 и тип 3, тъй като те са най-подходящи за сухожилията и ставните връзки.
Към терапията с колаген е добре да се добави и хиалуронова киселина. Комбинацията противодейства добре на изтъняването и увреждането на хрущяла, намалява триенето между ставните повърхности и потиска възпалението в тъканите.


Защо да предпочитаме хидролизирания колаген?


Според специалистите хидролизираният колаген се произвежда чрез ензимна хидролиза на колагенови влакна, който е най-близко до природния. При него специфичното е, че използва комбинация от ензими, а не топлина, химикали и киселини. Резултатът е, че колагенът, извлечен от различни животни – риби, едър рогат добитък, свине, овце и други, се фрагментира на биоактивни колагенови пептиди, които се усвоят лесно от човека. Освен това в тях се съдържат повече аминокиселини, а те са важни за синтеза на нов колаген. Добре да се знае, че когато колагеновите молекули са големи, те трудно се усвояват. Особено ако става дума за козметични продукти, защото когато са твърде големи молекулите трудно се абсорбират от кожата.
Производството на колаген може да бъде стимулирано чрез използване на лазерна терапия и на трансретинолови киселини (форма на витамин А).
Факторите, които увреждат производството на колаген и които можем да контролираме, са слънчевата светлина, тютюнопушенето и приема на големи количества захар.

Общо
Колаген – как да изберем най-подходящият
Заглавие
Колаген – как да изберем най-подходящият
Описание
Хидролизираният колаген се усвоява лесно, различните типове са подходящи за различни проблеми
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker