Новини

Коледари наричаха за здраве на пазара в Русе

Коледари посетиха русенския пазар
Коледари посетиха русенския пазар и коронясаха Кунчо Кунчев за Цар

В навечерието на един от най-светлите християнски празници, Бъдни вечер и Коледа, по покана на „Общински пазари“ ЕООД, коледари от самодейна група за автентичен фолклор при Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий“, кв. Средна кула, поздравиха и наричаха за здраве и берекет стопанина на „Общински пазари“ ЕООД – Русе Кунчо Кунчев, както и всички наематели и клиенти на пазара.

Коледарите наричаха за здраве и берекет
Коледарите наричаха за здраве и берекет

Коледари и сурвакари, съхранявайки българските традиции, изпълниха ритуал пред клиенти и работещи на Централен пазар, за подреждане на празничната трапезата за Бъдни вечер, „запалиха“ бъдника, избраха управителя на пазарите Кунчо Кунчев за Цар на Коледарите и го накичиха с ямурлук и калпак, пяха с дрянова гега в ръце и танцуваха за здраве, дълголетие и берекет. Коледарската им благословия, даде начало на предколедните празнични дни, на всички присъстващи и ги върна назад в старо време – времето на автентичната българщина и силен български дух. Най-малките представители на фолклорната група, сурвакаха управителят на „Общински пазари“ и изричаха пожелания за здраве, късмет и изобилие от всичко.

Около бъдника се събраха и стари, и млади
Около бъдника се събраха и стари, и млади

За доброто настроение допринесоха българските народни ритми, които звучаха на пазара и обредната наздравица, за която се погрижиха винарска изба „Шато Данубия“ гр. Две Могили, която почерпи безвъзмездно всички присъстващи с червен пелин, а изложителите, представители на местни ферми и производства, им позволиха да опитат от своите произведения.

Общо
Коледари наричаха за здраве на пазара в Русе
Заглавие
Коледари наричаха за здраве на пазара в Русе
Описание
В навечерието на един от най-светлите християнски празници, Бъдни вечер и Коледа, по покана на „Общински пазари“ ЕООД, коледари от самодейна група за автентичен фолклор при Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий", кв. Средна кула, поздравиха и наричаха за здраве и берекет
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker