Новини

Коренът на репей – здравословни ползи

Използва се за отстраняване на токсините от кръвта и други части на тялото, действащ като отличен пречиствател на кръвта

Още от древността, коренът на репей се използва за неговите лечебни свойства.
Коренът на репей може да помогне на човек да поддържа отлично здравословно състояние, като се има предвид, че съдържа много полезни вещества.

Още от древността, коренът на репей се използва за неговите лечебни свойства. Произхожда от Азия и особено от Япония. Популярен е в цялия свят и се използва за широк спектър от цели. Често се използва в кухнята, а вероятно и толкова често, за ползите за здравето, които може да предложи. Ако този въпрос предизвика интерес, не се колебайте да продължите да четете останалата част от статията.

Ползи за здравето и хранителни факти
Коренът на репей може да помогне на човек да поддържа отлично здравословно състояние, като се има предвид, че съдържа много полезни вещества. Коренът е богат на антиоксиданти, които могат да защитят тялото срещу широк спектър от медицински състояния. Освен това, точно заради богатото съдържание на антиоксиданти, подобрява общото когнитивно функциониране. Не е нужно да се чудите как да подобрите паметта си. С това естествено лекарство можете да се насладите на такива благоприятни промени и да поддържате невродегенеративни състояния, като болестта на Алцхаймер, на безопасно разстояние.
За калоричното му съдържание е важно да се спомене, че коренът от репей има нискокалоричен прием. 100 г доставят само 72 калории, което го прави идеален избор за тези, които искат да отслабнат. Високото съдържание на полизахариди, по-специално на инулина, може да помогне на тези, които страдат от запек. Коренът, когато се консумира редовно, може да поддържа кръвната захар и холестерола на стабилни и здравословни нива.
Важно е да се отбележи, че коренът е богат на витамини и минерали, особено фолиева киселина, ниацин, рибофлавин, витамин С и витамин Е. Освен това е добър източник на калий, като 100 g корен от репей осигуряват 308 mg от този минерал. Всички тези полезни вещества могат да ви помогнат да поддържате здраво сърце и в същото време могат да ви осигурят необходимата помощ при лечение на възпалителни състояния, като различни видове артрит. Коренът на репея дава много богати вещества на страдащите стави, като по този начин подобрява обхвата на движение и премахва неприятните симптоми като болка или скованост. Той е богат и на други минерали, като магнезий, желязо, цинк, калций и селен, което допринася за общото здраве на тялото.
Лекарствени приложения на корена
Използва се за отстраняване на токсините от кръвта и други части на тялото, действащ като отличен пречиствател на кръвта, а също и като мощен диуретик. За локални приложения той може да се използва за успешно лечение на различни кожни състояния, като дерматит, екзема и псориазис. Дори тези, които страдат от суха кожа, могат да се възползват от локалните му приложения, заради успокояващите му свойства.
Заради богатото му съдържание на витамини, минерали и други полезни вещества, не бива да се изненадва, че може да се използва за стимулиране на здравето на важни органи като сърцето, черния дроб или жлъчния мехур.


Връщайки се отново към локалните му приложения, трябва да се отбележи, че коренът може да се използва за подобряване на дихателни състояния. За здравето на стомашно-чревния тракт коренът може да се използва при пациенти, страдащи от храносмилателни смущения (газове, диспепсия, киселини и др.). Тъй като е богат на фибри, може да подобри функционирането на стомашно-чревния тракт, което представлява ефективно средство срещу запек.
Както вече беше споменато по-горе, коренът на репей може да бъде отлично средство срещу високото кръвно налягане. Това, разбира се, е свързано с богатото му съдържание на калий, което ние всички знаем, че действа като вазодилататор в тялото. По този начин, поддържайки кръвното налягане на здраво, стабилно ниво, коренът предотвратява появата на по-сериозни състояния, като инсулт или сърдечен удар.
За пациентите с диабет, консумацията на корена е повече от препоръчителна. Това е така, защото съдържа много фибри, които могат да регулират нивата на инсулин и глюкоза в организма. Освен това, той е богат на инулин, който е известен със способността си да подобрява симптомите, причинени от диабета.
Според специалистите в тази област се препоръчва за консумация при пациенти, страдащи от хормонални дисбаланси. Естествените лекарства могат да предложат да върнат необходимия баланс на хормоните в тялото, а коренът е доста ефективен в тази област. Той може да стимулира здравето на черния дроб, като по този начин помага на този доста важен орган да метаболизира различни хормони, като естроген.
Интересно е, че коренът на репей също има положително влияние върху имунната система. Тъй като е богат на витамин Е и витамин С, той доставя здрава доза антиоксиданти на тялото, като по този начин осигурява необходимата защита срещу широк спектър от условия. Консумиран редовно може да намали риска от рак и да предотврати появата на други хронични, потенциално животозастрашаващи състояния.
Какво още трябва да знаете за коренчето
Коренът на репей може да се купи пресен или сух, в зависимост от местоположението ви. Препоръчва се винаги да готвите корена, преди да го консумирате, като го смесвате с други пресни зеленчуци, като картофи, моркови или лук. Избягвайте корени, които са загубили естествения си цвят или тези, които са прекалено сухи, тъй като те нямат същото хранително съдържание, което можете да очаквате. Ако вече приемате диуретици, препоръчително е да поговорите с лекаря си, преди да включите корена във вашата диета (тъй като има и диуретични свойства).

Общо
Коренът на репей - здравословни ползи
Заглавие
Коренът на репей - здравословни ползи
Описание
Използва се за отстраняване на токсините от кръвта и други части на тялото, действащ като отличен пречиствател на кръвта.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker