Новини

Кресон разбива камъни в бъбреците и пикочния мехур

Намалява риска от рак на гърдата и рак на простатата

Кресон - осигурява препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден.
Ако имате проблеми с жлъчката, не се колебайте да използвате кресон, за да подобрите отделянето и потока на жлъчката, която подпомага работата на черния дроб.

Ценните съставки на растението се борят с болестотворните бактерии, разбиват камъни в бъбреци и пикочния мехур. То е билка, и зеленчук, водолюбиво е и го наричат кресон. Воден крес, мокреш и поточарка са други негови имена.

Кресонът е богат на желязо, а съвременната наука е стигнала до извода, че в него има повече желязо отколкото в спанака. В този зеленчук има също повече калций, отколкото в млякото и повече витамин С отколкото в портокалите. В кресона се откриват още фолати и витамин Е. Съдържа глюкозинолати, лутеин, флавоноиди, хидроканелени киселини. Билкарите са убедени, че 80 грама кресон осигурява препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден.
Доказано е, че кресонът е добър диуретик. Това негово свойство го прави чудесен чистач на токсини. След консумацията на кресон бъбреците функционират много по-добре, улеснява се уринирането, а при проблеми с пикочния мехур билката е просто незаменима. Индианците от Северна Америка са използвали кресона и за разбиване на камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Доказани са ползите на този зеленчук при обриви по кожата, екземи, акне и други кожни инфекции. Ако имате проблеми с жлъчката, не се колебайте да използвате кресон, за да подобрите отделянето и потока на жлъчката, която подпомага работата на черния дроб. С кресона може да облекчите болките в жлъчния мехур, всъщото време до подобрите и храносмилането си.
Както споменахме малко по-горе в статията, в билката съдържанието на желязо е изключително високо. Това прави кресона много полезен при анемия, а заради желязото в съчетание с фолиевата киселина, на която също е богато, растението е подходящо за бременни жени. Но трябва да се внимава с неговата консумация, защото може да предизвика кървене и спонтанен аборт.

//
//

Растението е най-богатият природен източник на етеричното синапено масло фенилетил изотиоцианат (PEITC), което при опити с животни и по-късно с хора, показва, че се бори с раковите клетки. Намалява риска от рак на гърдата и рак на простатата.
Директно поставен върху кожата водният крес премахва брадавици, екземи, лекува артрит, болки в ушите, запек, дори туберколоза. В древни времена са използвали кресона за тонизиращо средство в битките. За работническата класа в Англия той дори бил основна храна. Затова и до днес на места го наричат „хлябът на бедните“.
За консумация стават и кълновете на кресона. В комбинация с листата, те са чудесно допълнение към салати и гарнитури. Според сорта, те са гладки, сочни и различни по големина и форма. Отличават се с пикантен вкус, който много прилича на хряна. Въпреки че кресонът се консумира по-често пресен, то той не загубва полезността си и приготвен на пара. Подходящ е като допълнение към сосове и пюрета.
Билката превръща печеното и дивеча в прекрасни кулинарни изкушения. Ако се прекали с количеството на кресона, има опасност ястието да стане горчиво. В комбинация с тежки продукти с ненатрапчива миризма, ароматът му изпъква много.

Общо
Кресон разбива камъни в бъбреците и пикочния мехур
Заглавие
Кресон разбива камъни в бъбреците и пикочния мехур
Описание
Намалява риска от рак на гърдата и рак на простатата.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker