Новини

Квас от цвекло – еликсир на царе и войници в Русия

Напитката алкализира организма, стимулира имунната система, чисти черния дроб и стопира възпалителните процеси

Процесът на ферментация започва при взаимодействието между солта, която добавяме, и захарите, които се съдържат в цвеклото.
Разказват, че цар Петър Велики настоявал върху горещите камъни в парната му баня да изливат ведро с квас, за да повиши ефектът от процедурата и да се наслади на аромата.

Не е нужно да купувате скъпи антибиотици, които помагат един проблем да бъде решен, но отварят още няколко, когато има доста по-лесен, евтин и ефикасен начин да засилите имунитета си и да се избавите от болести. Просто отскочете до близкия плод- зеленчук и си купете червено цвекло и си направете от него квас, еликсир на царе и войници в Русия.

Може да е изненадващо, но е факт, че в кваса от червено цвекло има много повече витамин С, отколкото в суровото. Това е така, защото при ферментация се отделя аскорбинова киселина. Квасът съдържа още много полезни вещества, затова не е чудно, че още едно време бедни и богати в Русия са я пили редовно. Разказват, че цар Петър Велики настоявал върху горещите камъни в парната му баня да изливат ведро с квас, за да повиши ефектът от процедурата и да се наслади на аромата.
Редовната консумация на ферментирали храни е отлична грижа за здравето на храносмилателната система, баланса на чревната флора и стимулира имунната система. Съдържащите се в цвеклото пектини, подобряват храносмилането, понижават нивото на холестерола, предпазват от атерослероза и стопират гнилостните процеси в червата.
Същите ефекти притежава и квасът от червено цвекло.

В процеса на ферментация се повишават нивата на полезни ензими. Развиват се колонии от полезни пробиотични бактерии. Освен това напитката е изключително силен антиоксидан, което се дължи на бетацианина.Той е пигментът, който придава уникалния цвят на червеното цвекло. Намалява възпалителните процеси в организма и допринася за лечението на сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Цвеклото, съответно и квасът, има способността да прочиства и тонизира кръвта и черния дроб.
Mного от елементите в Менделеевата таблица се съдържат в този кореноплоден зеленчук, като например калций, магнезий, калий, натрий, манган, мед, хлор, флуор, цинк, бор, литий, молибден, кобалт и два рядко срещани в плодовете и зеленчуците – рубидий и цезий. Диетолозите съветват бременните да консумират цвекло или квас от него, за да си набалят фолиева киселина. Квасът от цвекло успешно се справя с анемии, предотвратява образуването на тромби, развитието на бактерии, спомага работата на бъбреците. Понижава киселинността на организъма благодарение на съдържанието на магнезий, натрий, калий и калций. Освен това повишава еластичността на мускулатурата. Ако имате мускулната треска, чаша –две квас ще ви помогне бързо да отшуми.
Витамин B в кваса от цвекло спомага процеса на образуване на червените кръвни телца. Подсилва концентрацията, бдителността, рефлексите, паметта, подобрява съня, регулира кръвното налягане, понижава нивото на холестерола Благодарение на витамин B12, цвеклото спомага редуцирането на болки: в гръбначния стълб, на нервни окончания, менструални; предотвратява артрит, ангини, грип, болки в гърлото.
Процесът на ферментация започва при взаимодействието между солта, която добавяме, и захарите, които се съдържат в цвеклото. Най-простият начин за направата на квас изисква само червено цвекло, морска сол, 1 звездичка звездовиден анасон, филтрирана или преварена вода и подходящ съд, най-добре стъклен. За 1-литров буркан използваме 1-2 средно големи глави цвекло и 1-2 супени лъжици сол (стандартната пропорция е 30 г сол на литър вода). Нарязаваме цвеклото на едри парчета, слагаме ги в съда, където преди това сме разтворили солта. От значение е да нарежем цвеклото на едро, защото когато е ситно, ферментира бързо и се отделя алкохол, вместо млечна киселина. Цвеклото трябва да остават под водата през цялото време, затова, ако се налага, трябва да го затиснем. Оставяме съда при стайна температура да ферментира. Процесът трае от 2 до 7 дни, в зависимост от температурата в помещението. Обикновено на повърхността се появава бяла сага, която се отстранява. Когато квасът е готов, го прецеждаме в чист буркан и съхраняваме в хладилник. А той е готов, когато малки балончета въздух запознат да се изидигат нагоре, както при газираните напитки.
Идеалната доза за консумация е по 100 мл сутрин и вечер преди хранене, защото така се стимулира синтеза на стомашна киселина, а по този начин се подобрява храносмилането и усвояването на храната.

Квас от цвекло – еликсир на царе и войници в Русия
Напитката алкализира организма, стимулира имунната система, чисти черния дроб и стопира възпалителните процеси.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker