НовиниХранене и спорт

Йога на смеха или как да се смеем за здраве

Бебетата се смеят до 600 пъти на ден, възрастните – по 20

Йога на смеха.
Йога на смеха.

Дихателни техники, медитация и смях – това е ново направление в йогата, един отличен начин за сваляне на напрежението, който в последно време набира все по-голяма популярност сред жителите на мегаполисите.
Йога на смеха не е последната лудост на нашия модерен забързан свят, а едно завръщане към изначалната човешка същност, хармонизиране с нашата природа.
Науката всъщност е доказала физиологическата и психологическа полза от смеха. Само да напомним, че човекът е единственото същество в света, което умее да се смее. За съжаление, с годините и грижите той го прави все по-рядко. Докато 6-месечното бебе се смее до 600 пъти на ден, възрастните го правят едва по 20 пъти. А мърморковците и сърдитковците още по-рядко, без да осъзнават какво си причиняват, когато се лишават от този естествен начин за сваляне на стреса.
Няма какво да се убеждаме в ползата от смеха, нека просто да си припомним старата българска сентенция „Смехът е здраве.” Е, разбира се, вие ще кажете, че животът е труден, проблемите много и няма на какво да се смеете.
Преподавателите на „смешната” йога обаче са категорични, че не е задължително всичко около вас да върви по мед и масло, за да се смеете. Казват дори, че все едно в какво настроение сте дошли на заниманията, смехът ще е неизбежен. Той просто е заразителен.
Със сигурност най-интересното е как инструкторите могат да накарат например десетина съвършено различни хора да се смят безпричинно.

Бебетата се смеят до 600 пъти на ден, възрастните – по 20.
Бебетата се смеят до 600 пъти на ден, възрастните – по 20.

 
За да започнем да се смеем, първо трябва да се отпуснем, издават част от тайната спецовете. За да се случи това, се започва с леки асани, които раздвижват гръбнака и отпускат мускулното напрежение. Следват дихателните упражнения, които стабилизират нервното напрежение. Дълбокото диафрагмено дишане, със задържане на дъха, наистина е чудесен начин за успокояване. Спомнете си само, че когато сте били деца и сте ридали неутешимо, как са ви карали да дишате дълбоко, за да спрете на плачете и колко лесно след сълзите сте избухвали в смях. Специалистите обясняват, че при дълбоките вдишвания и издишвания, се получава нещо като приглушено хихикане, което предизвиква смехови вибрации – ключ към отприщване на смеха. В следващите упражнения хората се учат силно да изговарят „ха-ха-ха”. А веднага след това те пробват да комбинират дишане и звук в седящо и легнало положение.
Когато започнат смеховите упражнения, тогава става ясно, че това е сериозен труд, защото въпросът не е само в тоза да се заставиш да се смееш в непозната компания. Това е физическо и психическо усилие, защото в началото буквално трябва да измъкнеш от себе си смеха.
Йога инструкторите споделят, че да извадиш естествен и напорист смях от себе си, помагат подскоците на място и в кръг. Така в един момент започва да се чувства по детски лек, а от интензивното пружиниране устните сами се разтягат в усмивка. След това смехът на треньора се опитва да зарази групата, която вече е подготвена за това. В началото хората се смеят изкуствено, но след заемане на различни пози, поздравления с усмивка на устните и в очите, ловене на въображаема кокошка или други подобни, накрая всички избухват в естествен спонтанен смях. След интензивната смехотерапия, за която отива много енергия, за да може организмът отново да се успокои и балансира, следва 15-минутна медитация.След всичко това настроението е забележително подобрено, а тревогите са изхвърлени зад гърба ни.
Йога на смеха е създадена от индийския лекар Мадан Катария. Основната й цел да научи хората да се смеят леко и естествено и да изразяват своите емоции със смях. Комплексът упражнения, създаден от бомбайския лекар, обаче не е единственият метод за смехотерапия.
Класическата смехотерапия се провежда с група хора, които си разказват анекдоти и смешни житейски истории, често лични. Изследвания в САЩ показват, че тази терапия може да изкара човек от депресия без използването на антидепресанти.
През 80-те години на миналия век е създадена медицинската клоунада. Клоуните разсмиват децата в детските отделения и така те оздравяват много по-бързо. Такава практика имаше и в детското отделение на „Пирогов”.
Първи върху лечебната сила на смеха в съвременния западен свят обръща внимание американският невролог Уйлям Фрай. Той установил, че смехът укрепва имунната система, намалява стресовите хормони кортизон и адреналин, като в същото време увеличава хормона на щастието – ендорфин. Благодарение на интензивния смях се масажират 80 мускула в човешкото тяло. Смехът укрепва сърцето и дори сваля кръвното налягане. Изследвания са доказали, че смехът е полезен и за хората, прекарали инсулт, защото благодарение на мимическите мускули, мозъкът се кръвоснабдява по-добре. Смехът разширява кръвоносните съдове и увеличава кръвния поток с 22 %. В Япония пък подложили на смехотерапия диабетици. Оказало се, че стойностите на кръвната им захар след нея са чувствително по-ниски. Понеже всичко, което е смешно, престава да бъде опасно, смехът е идеално средство да се избавим от страховете си и да живеем по-спокойно и весело. Така че да се посмеем, можем да го направим със семейството си, с приятели, при това без да ни струва пари.

Общо
Йога на смеха или как да се смеем за здраве
Заглавие
Йога на смеха или как да се смеем за здраве
Описание
Бебетата се смеят до 600 пъти на ден, възрастните – по 20
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker