НовиниХранене и спорт

Йога на смеха или как да се смеем за здраве

Бебетата се смеят до 600 пъти на ден, възрастните – по 20

Йога на смеха.
Йога на смеха.

Дихателни техники, медитация и смях – това е ново направление в йогата, един отличен начин за сваляне на напрежението, който в последно време набира все по-голяма популярност сред жителите на мегаполисите.
Йога на смеха не е последната лудост на нашия модерен забързан свят, а едно завръщане към изначалната човешка същност, хармонизиране с нашата природа.
Науката всъщност е доказала физиологическата и психологическа полза от смеха. Само да напомним, че човекът е единственото същество в света, което умее да се смее. За съжаление, с годините и грижите той го прави все по-рядко. Докато 6-месечното бебе се смее до 600 пъти на ден, възрастните го правят едва по 20 пъти. А мърморковците и сърдитковците още по-рядко, без да осъзнават какво си причиняват, когато се лишават от този естествен начин за сваляне на стреса.
Няма какво да се убеждаме в ползата от смеха, нека просто да си припомним старата българска сентенция „Смехът е здраве.” Е, разбира се, вие ще кажете, че животът е труден, проблемите много и няма на какво да се смеете.
Преподавателите на „смешната” йога обаче са категорични, че не е задължително всичко около вас да върви по мед и масло, за да се смеете. Казват дори, че все едно в какво настроение сте дошли на заниманията, смехът ще е неизбежен. Той просто е заразителен.
Със сигурност най-интересното е как инструкторите могат да накарат например десетина съвършено различни хора да се смят безпричинно.

Бебетата се смеят до 600 пъти на ден, възрастните – по 20.
Бебетата се смеят до 600 пъти на ден, възрастните – по 20.

 
За да започнем да се смеем, първо трябва да се отпуснем, издават част от тайната спецовете. За да се случи това, се започва с леки асани, които раздвижват гръбнака и отпускат мускулното напрежение. Следват дихателните упражнения, които стабилизират нервното напрежение. Дълбокото диафрагмено дишане, със задържане на дъха, наистина е чудесен начин за успокояване. Спомнете си само, че когато сте били деца и сте ридали неутешимо, как са ви карали да дишате дълбоко, за да спрете на плачете и колко лесно след сълзите сте избухвали в смях. Специалистите обясняват, че при дълбоките вдишвания и издишвания, се получава нещо като приглушено хихикане, което предизвиква смехови вибрации – ключ към отприщване на смеха. В следващите упражнения хората се учат силно да изговарят „ха-ха-ха”. А веднага след това те пробват да комбинират дишане и звук в седящо и легнало положение.
Когато започнат смеховите упражнения, тогава става ясно, че това е сериозен труд, защото въпросът не е само в тоза да се заставиш да се смееш в непозната компания. Това е физическо и психическо усилие, защото в началото буквално трябва да измъкнеш от себе си смеха.
Йога инструкторите споделят, че да извадиш естествен и напорист смях от себе си, помагат подскоците на място и в кръг. Така в един момент започва да се чувства по детски лек, а от интензивното пружиниране устните сами се разтягат в усмивка. След това смехът на треньора се опитва да зарази групата, която вече е подготвена за това. В началото хората се смеят изкуствено, но след заемане на различни пози, поздравления с усмивка на устните и в очите, ловене на въображаема кокошка или други подобни, накрая всички избухват в естествен спонтанен смях. След интензивната смехотерапия, за която отива много енергия, за да може организмът отново да се успокои и балансира, следва 15-минутна медитация.След всичко това настроението е забележително подобрено, а тревогите са изхвърлени зад гърба ни.
Йога на смеха е създадена от индийския лекар Мадан Катария. Основната й цел да научи хората да се смеят леко и естествено и да изразяват своите емоции със смях. Комплексът упражнения, създаден от бомбайския лекар, обаче не е единственият метод за смехотерапия.
Класическата смехотерапия се провежда с група хора, които си разказват анекдоти и смешни житейски истории, често лични. Изследвания в САЩ показват, че тази терапия може да изкара човек от депресия без използването на антидепресанти.
През 80-те години на миналия век е създадена медицинската клоунада. Клоуните разсмиват децата в детските отделения и така те оздравяват много по-бързо. Такава практика имаше и в детското отделение на „Пирогов”.
Първи върху лечебната сила на смеха в съвременния западен свят обръща внимание американският невролог Уйлям Фрай. Той установил, че смехът укрепва имунната система, намалява стресовите хормони кортизон и адреналин, като в същото време увеличава хормона на щастието – ендорфин. Благодарение на интензивния смях се масажират 80 мускула в човешкото тяло. Смехът укрепва сърцето и дори сваля кръвното налягане. Изследвания са доказали, че смехът е полезен и за хората, прекарали инсулт, защото благодарение на мимическите мускули, мозъкът се кръвоснабдява по-добре. Смехът разширява кръвоносните съдове и увеличава кръвния поток с 22 %. В Япония пък подложили на смехотерапия диабетици. Оказало се, че стойностите на кръвната им захар след нея са чувствително по-ниски. Понеже всичко, което е смешно, престава да бъде опасно, смехът е идеално средство да се избавим от страховете си и да живеем по-спокойно и весело. Така че да се посмеем, можем да го направим със семейството си, с приятели, при това без да ни струва пари.

Йога на смеха или как да се смеем за здраве
Бебетата се смеят до 600 пъти на ден, възрастните – по 20
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker