Новини

Лекари от „Майчин дом“ ще обменят опит със свои колеги от Румъния

Акцент в разговора бе поставен още върху честотата на извършваните раждания чрез цезарово сечение и дебата по този въпрос в двете държави

В рамките на своето посещение румънският здравен министър Сорина Пинтея се запозна с начина на управление и дейността на „Майчин дом“.
Медицински специалисти от Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в София ще обменят опит и експертиза със свои колеги от Румъния.

Медицински специалисти от Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в София ще обменят опит и експертиза със свои колеги от Румъния. Това стана ясно след среща на изпълнителния директор на болницата професор Иван Костов с румънския министър на здравеопазването Сорина Пинтея, която е на работно посещение в България по покана на здравния министър Кирил Ананиев.
По време на срещата двамата обсъдиха важни въпроси от дневния ред на болничния и здравния мениджмънт в двете държави, като поставиха акцент върху качеството на медицинското образование и условията за работа като фактор за задържането на висококвалифицирани кадри в здравната система. Бе обсъдена възможността български лекари да обменят опит и добри практики със свои колеги от румънската столица, за което през следващите месеци се очаква и официална покана от румънската страна. Акцент в разговора бе поставен още върху честотата на извършваните раждания чрез цезарово сечение и дебата по този въпрос в двете държави. Статистиката сочи, че въпреки високата честота на този метод за раждане у нас, в България той се прилага по-рядко, отколкото в Румъния. У нас почти всяко второ раждане е естествено, докато 70% от бебетата в северната ни съседка се израждат чрез цезарово сечение.
В рамките на своето посещение румънският здравен министър Сорина Пинтея се запозна с начина на управление и дейността на „Майчин дом“. Болницата е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница в страната, където се извършват около 4000 раждания годишно. През лятото там бе открита и първата лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични заболявания на плода, което превръща „Майчин дом“ в единствената АГ болница в България с комплексна услуга за профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Национална генетична лаборатория.

Лекари от „Майчин дом“ ще обменят опит със свои колеги от Румъния
Акцент в разговора бе поставен още върху честотата на извършваните раждания чрез цезарово сечение и дебата по този въпрос в двете държави.
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker