Новини

Лековита вода извира от аязмо на манастир край Перник

Възстановеният Гигински манастир придоби славата на докоснато от Бога място

Лековита вода извира от аязмото на манастир
Лековита вода извира от аязмото на манастир

Гигинският манастир известен още като Черногорски манастир носи името на лечителите Козма и Дамян Асийски. Двамата братя-чудотворци изучили целебните свойства на билките и се прочули като целители. В житието им са описани способностите им да лекуват слепота, куцота, рани по тялото. Затова българите ги наричат “светите врачове” или “врачи” (наименование за гадатели и лечители). Може би неслучайно днес манастирът край пернишкото село Гигинци носи именно тяхното име. До 1959 година в светата обител дори са съхранявани мощи на двамата светии. Едно от нещата, с които е известно светото място, това е аязмото – изворът с лековита вода. Той се намира в югоизточния край на обителта и представлява кладенец дълбок близо 2.50 метра,от който целогодишно извира вода. Направените в края на 2007 година изследвания показват, че водата е годна за пиене, като единственото отклонение от нормите е слабо изразеното наличие на повече желязо.
Днес, ако отидете в манастира няма да видите толкова хора в храма, колкото на опашка пред възстановеното аязмо. Неговата целебна вода извира измежду корените на вековен дъб. Според записките, благодатната жива вода, извираща в манастира „Св. св. Козма и Дамян“ край пернишкото село Гигинци, е помогнала на хиляди хора да си върнат здравето. Много миряни, които са идвали тук и заедно с молитвите са пили от извора и са си мили очите с лековитата течност, после чувстват облекчение на болежките си или се избавят от тях, категорични са монасите от светата обител и поклонниците.

Днес, ако отидете в манастира няма да видите толкова хора в храма, колкото на опашка пред възстановеното аязмо
Днес, ако отидете в манастира няма да видите толкова хора в храма, колкото на опашка пред възстановеното аязмо

Те разказват за редица случаи на излекувани болести през последните 10 години. Сестрата на един от бившите кметове на село Гигинци преди много години претърпява операция на гърлото. Непрекъснато страдала от хронична кашлица. Откакто пиела целебната вода от аязмото, не кашляла. Друг случай е свързан с един от послушниците в манастира, който изпитвал силни болки в черния дроб, заради които дори не можел да спи и повръщал често. След употреба на вода от аязмото в продължение на няколко седмици, състоянието на черния му дроб се нормализирало без лекарска намеса.
Жена от Варна страдала от тежка форма на диабет, в следствие на което, започнала да губи зрението си. Нейни близки й доставяли вода от манастира и скоро тя започнала да вижда по-добре. Само след година, тази жена дошла в манастира да благодари на Бог за изключително подобреното си състояние. В манастира помнят историята и на мъж от Перник, който излекувал възпаление на окото на съпругата си със същата лековита вода. Самият той разказал, че почувствал голямо облекчение на нервната си система при употреба на водата от аязмото. Една от историите е за известен в България шоумен, който също имал проблеми с очите, но именно манастирската лековита вода, му помогнала да стопира болестта.

Светата обител е една от най-старите в страната
Светата обител е една от най-старите в страната

Това всъщност са само част от историите на стотици българи и чужденци, посещавали манастира през годината. Тъй като е факт, че водата няма никакви особени физико-химични свойства, на миряните им остава само Вярата, че за тяхното лечение са се погрижили светите лечители Козма и Дамян.
Светата обител е една от най-старите в страната. Историята й идва от далечния 12 век, когато няколко боголюбиви сърца, вдъхновени от подвига на св. Йоан Рилски се събират край руините на стара ромейска крепост, за да живеят заедно в усамотение, пост, молитва и съзерцание. Построяват църква, а по-късно и манастир, който просъществувал до 18 век. Пожар го изпепелява до основи, но после отново е въздигнат. За възстановяването му бяха отпуснати средства в размер на 700 хил. лв. През 2015-а година на откриването на обновения манастир присъстват лично премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Източник: www.kmeta.bg

Лековита вода извира от аязмото на манастир край Перник
Възстановеният Гигински манастир придоби славата на докоснато от Бога място
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker