Новини

Лекуват по-ефективно хипертония с нов метод вече и в България

Импеданс –кардиографията позволява да се избере подходящия медикамент за конкретния пациент, обяснява проф. д-р Димитър Раев

Импеданс –кардиографията обаче дава възможност за персонализиран подход.
Ново изследване позволява по-ефективно лечение на хипертония. Нарича се импеданс кардиография и засега у нас се прави единствено в столичната болница „Света Ана”, която разполага със специализираната за целта апаратура.

Ново изследване позволява по-ефективно лечение на хипертония. Нарича се импеданс кардиография и засега у нас се прави единствено в столичната болница „Света Ана”, която разполага със специализираната за целта апаратура. Методът помага на лекаря да избере най-правилната терапия за съответния пациент въз основа на механизмите, които водят до повишаване на кръвното. Това обяснява проф. д-р Димитър Раев, началник на Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛ „Света Ана”.

Импеданс- кардиографията е създадена още през 70-те години, но днес методът е опростен и усъвършенстван. Чрез него се установява кой от 4-те механизма е причина на хипертонията на пациента: водна задръжка, спазъм на съдовете, повишена работа на сърцето или пък сърдечна честота. При този подход се въздейства директно върху „виновния” механизъм. Така се избягва принципа на „пробата и грешката”, при който докато се намери подходящия медикамент за пациента, се преминава през смяната на няколко лекарства. При стария подход обикновено се използва ръководството на Европейското дружество за хипертония, където указанията са стандартизирани.


Импеданс –кардиографията обаче дава възможност за персонализиран подход.
За да стане ясно за какво говори, проф. Раев дава следния пример: ако с импеданс –кардиографията се установи, че човек има високо кръвно заради задръжка на вода, то тогава лекарят трябва да му предпише диуретик. „В този пример артериалното налягане би се повлияло най-добре, най-бързо и с най-малко странични ефекти за пациента. Това по друг начин няма как да се установи, тъй като появата на отоците са доста късен белег на сърдечно засягане” – пояснява професорът.
Същият диуретик при друг пациент, без водна задръжка, няма да бъде добър избор. Да, препаратът ще свали кръвното, но за сметка на странични ефекти. Пример на неподходящ избор проф. Раев дава с назначаването на бета-блокер при липса на показания за това. Тук също не са изключени нежелани реакции като отпадналост, студени крайници, еректилна дисфункция при мъжете. Те се дължат на намаленото кръвооросяване в резултат от бета-блокерите.
Импеданс-кардиографията помага на лекаря да избере най-подходящия медикамент за даден пациент, нещо, което без това изследване трудно се случва. Апаратът е американски, много лесен за използване и с голяма точност. За съжаление, изследването към момента не се заплаща от Здравната каса. Цената му е 120 лева, но пък може да ни спести усложненията от неподходящите лекарства, както и хвърлените на халос за тях пари.
Според проф. Димитър Раев в една трета от случаите причина за смъртта на пациенти с хипертония са неправилно предписаните лекарства. Той посочва, че за да не се стига до тежки усложнения, е изключително важно да се постигне бърз контрол на артериалното налягане. Проф. Раев сподели, че при хора между 30 и 40 години едва 30 % започват лечение до 20 месец от установяването на хипертонията, а един още по-висок процент след първата година спират да се лекуват. Очевидно е, че изборът на подходящ медикамент чрез импеданс – кардиография може значително да ограничи усложненията при хипертония и да осигури по-добро качество на живот на пациентите.

Общо
Лекуват по-ефективно хипертония с нов метод вече и в България
Заглавие
Лекуват по-ефективно хипертония с нов метод вече и в България
Описание
Импеданс –кардиографията позволява да се избере подходящия медикамент за конкретния пациент, обяснява проф. д-р Димитър Раев.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker