Новини

Светлинното замърсяване е страничен ефект на индустриалната цивилизация

Пламен Стоилов – съмишленик на идеята за ограничаване на светлинното замърсяване

Светлинното замърсяване никак не е за подценяване според медици и психолози.
Светлинното замърсяване никак не е за подценяване според медици и психолози.

Русе да стане първият град в България, който ще се включи в инициативите на Международната асоциация „Тъмно небе“, а кметът на града – съмишленик на идеята за ограничаване на светлинното замърсяване, поискаха с Отворено писмо до Пламен Стоилов ученици и учители от Латвия, Австрия, Португалия, Турция и русенското училище ОУ „Васил Априлов“. Те са партньори по проект Dive in the sky („Гмурни се в небето“), финансиран по програма „Коменски“.
Светлинното замърсяване е страничен ефект на индустриалната цивилизация, то е резултат от отрицателните ефекти на изкуственото осветление. Негови източници са външното и вътрешното осветление на сградите, уличното осветление, светлинните реклами. Светлинното замърсяване скрива нощното небе и хората не могат да се наслаждават на блясъка на звездите, предизвиква проблеми за астрономическите лаборатории и за екосистемите. То застрашава живота на животните и води до здравни проблеми на хората.
Светлинното замърсяване никак не е за подценяване според медици и психолози. То може да предизвика сериозни проблеми с денонощния баланс, който си е изградил човешкият организъм, причинени от нарушаване на съня – необяснимо главоболие, напрежение, раздразнителност и общ дискомфорт за тялото и духа, дори депресивни състояния.
Сънят е най-добрият начин за възстановяване на силите и ако нещо го прекъсва постоянно, като ярката неонова реклама на стената срещу прозореца на спалнята например, настъпва неизбежен стрес. Проблемът не се ограничава само до нарушения на съня. Силно осветените рекламни билбордове по улиците могат да предизвикат отслабване на зрението, което често води до катастрофи. Сериозни медицински изследвания показват потресаващи резултати, според които силната изкуствена светлина може да причини хормонални нарушения, свързани с риск от ракови заболявания, особено при жените.

Така биха изглеждали градовете без светлинно замърсяване.
Така биха изглеждали градовете без светлинно замърсяване.

Прекомерното нарастване на изкуственото осветление през нощта променя естествената среда и на нощните обитатели на планетата- птици, насекоми, нощни бозайници. То ги дезориентира и предизвиква гибелта им.
Тъй нареченият „ефект на очарованието“ например тласка милиони насекоми към лампите, те се блъскат в тях и загиват. Други животински видове, дезориентирани от нощното осветление, започват да се държат неадекватно- не могат да намират храна, да се възпроизвеждат. Така числеността им намалява, което неизбежно се отразява негативно по хранителната верига и на другите свързани с тях видове. При птиците, които мигрират нощем, яркото изкуствено осветление на сградите ги привлича и те се блъскат в тях.
Първият инстинкт на новоизлюпените морски костенурки, родени на плажа през нощта, е да се насочат към океана. Те правят това, като се ориентират по звездите и отражението на лунната светлина върху морската вода. Но когато наоколо има силно изкуствено осветление, те се объркват и не могат да оцелеят.
Най-общо може да се каже, че изкуствената светлина променя жизнената среда и биологичния ритъм, което се отразява зле на живите същества. Учени предупреждават, че ако не се вземат сериозни мерки по проблема и светлинното замърсяване нараства с тези темпове, освен заболяванията до 2025 година на Земята ще има много малко места, откъдето ще могат да се виждат звездите.
Светлинно замърсяване има и в района на Смолян и астрономическата обсерватория „Рожен“, се установява по време на наблюдения. На този етап то обаче може да се определи от слабо и умерено. Експерти обаче предупреждават, че трябва да се вземат мерки, защото при това строителство на хотели на Пампорово и в Смолян скоро няма да има звездно небе. Специалистите обясняват, че за да се избегне светлинното замърсяване, е важна конструкцията и насочеността на осветителните тела. Светлинните лъчи трябва да гледат надолу.

Общо
Светлинното замърсяване е страничен ефект на индустриалната цивилизация
Заглавие
Светлинното замърсяване е страничен ефект на индустриалната цивилизация
Описание
Светлинното замърсяване скрива нощното небе и хората не могат да се наслаждават на блясъка на звездите, предизвиква проблеми за астрономическите лаборатории и за екосистемите.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker