Новини

Листовки за акромегалия в магазините за обувки

Аденом на хипофизата причинява болестта гигантизъм

Акромегалия
В магазините за обувки и ръкавици в цялата страна фондация „Обществено здраве“ ще разпространи информационни материали за болестта акромегалия.

В магазините за обувки и ръкавици в цялата страна фондация „Обществено здраве“ ще разпространи информационни материали за болестта акромегалия. Това е заболяване се дължи на прекомерно увеличаване на производството на растежен хормон след пубертета и се предизвиква най-често от доброкачествен тумор (аденом) на хипофизата.

Свръхпроизводството на растежния хормон води до увеличаване на размера на краката и ръцете, не само нарастване, но и задебеляване на костите. Гигантизмът се свързва още с удебеляване и уголемяване на ушите, носа, устните, което променя физиономията. Стига се и до удебеляване и изкривяване на гръбначния стълб. Уголемяването на вътрешните органи води до различни последици.
Тъй като промените настъпват бавно, в началния стадий на заболяването трудно се поставя диагноза. Често прекомерното нарастване на ръцете и краката хората не намират за необичайно и не търсят лекарска помощ, защото не са запознати със симптомите. Затова целта на кампанията на фондация „Обществено здраве“ е да информира гражданите за тази рядка болест. Идеята е да се постигне ранна диагностика, което е гаранция на ефективно лечение, преди да са настъпили тежки необратими изменения.
Специалистите обясняват, че в резултат на нарастване на челюстите, особено на долната, се появява обратна захапка. Стига се и до разреждане на зъбите. Наблюдава се задебеляване на ребрата, което придава бъчвообразна форма на гръдния кош. В някои случаи кожата задебелява и се засилва телесното окосмяване.
При появата на някои от тези симптоми, хората трябва да потърсят ендокринолог. Акромегалията се лекува в Клиничния център по ендокринология и геронтология към Медицинския университет в София.

Общо
Листовки за акромегалия в магазините за обувки
Заглавие
Листовки за акромегалия в магазините за обувки
Описание
Аденом на хипофизата причинява болестта гигантизъм.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker