Деца и родителиНовини

Малката Серенита намери новото си семейство в страната на Уолт Дисни

Изоставено момиченце със синдром на Аперт бе осиновено от американско семейство

Серенита е слънчево дете
Серенита е слънчево дете

„Когато преди 1 година момиченцето със синдром на Аперт пристъпи в Розовата къща, никой от нас не предполагаше, че толкова бързо ще дойде този ден!“. Споделят всички – ръководство и служители на Центъра за настаняване от семеен тип – леко просълзени, но и щастливи от чудесното развитие за малката Серенита.

Новото семейство на Серенита е от Америка и има опит в грижите за дете с увреждания, живеят до клиника и център, специализирани в интервенцията и рехабилитацията точно на деца със синдром на Аперт.

Този синдром е изключително рядко генетично заболяване (1:150 000 деца) и  в по-големия процент от случаите в България става причина бебета, родени с това увреждане, да бъдат изоставяни веднага след раждането им, както се е случило и със Серенита.

От раждането си тя е настанена в  Дома за медико социални грижи в Русе. Там прекарва 3 години от живота си, до момента в който екип от специалисти от „Еквилибриум“ и „Надежда и домове за децата“ – България се запознават с малката Рени, както всички я наричат. Двете организации участват в процеса по преструктуриране на Дома в Русе, във връзка с изпълнението на проект „Посока: семейство“ на Министерството на здравеопазването. След подробно запознаване с историята й и оценка и анализ на нейните нужди, екипът заедно с отдел „Закрила на детето“ и с подкрепата на Регионална дирекция „Социално подпомагане” в лицето на нейния директор – Татяна Дончева, която чудесно познава Серенита, се прави план за напасване и извеждането й в Центъра за настаняване от семеен тип, част от Комплекса за социални услуги, администриран от „Еквилибриум“.

Серенита с част от новото си семейство
Серенита с част от новото си семейство

С влизането си в Центъра,  Серенита се превръща в малката „господарка“ на голямата Розова къща и във всеобща любимка, както на служителите там, така и на останалите деца в къщата.

В началото тя е свита и некомуникативна и заради увреждането си, но и заради живота й в институция до момента. Много скоро обаче тя започва да изговаря кратки думички –„Ало“, говорейки си по любимото розово телефонче, „Дай“ искайки си играчките, дрехите и любимите ястия, „Айде“, когато няма търпение да отиде на разходка. Тя гушка другите деца в Къщата, милва ги, тананика им свои измислени мелодийки. Танцува, позира за снимки, особено когато е с любимите си „диско“ очила, а от два месеца с най-огромна радост ходи и на детска градина, споделят служителите от Центъра за настаняване от семеен тип.

На импровизираното  „семейно“ парти, организирано от екипа на Центъра, специални гости бяха новите родители на Серенита с две от по-големите си деца, партньори, колеги и служители на Комплекса за социални услуги. Сега Рени пътува към новия си дом, новото си семейство и новата си родина, където всички ние сме убедени, че я очакват много нови прекрасни преживявания и много, много любов и късмет, споделят от Розовата къща.  Серенита!

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker