Новини

Лондонските двуетажни автобуси с нулеви вредни емисии

Автобуси без вредни емисии?
Автобуси без вредни емисии?

Автобус без вредни емисии – възможно ли е?

Лондонските двуетажни автобуси еволюират повече от седем десетилетия. Една от транспортните емблеми на града. Музейните експонати пазят спомена за хиляди курсове, съпроводени с тракането на дизеловите двигатели.
Носталгията е едно, а качеството на въздуха в британската столица е съвсем друго нещо. Или не съвсем. Сбогуването с дизела с цел по-малко вредни емисии не означава непременно сбогуване с емблематичните червени автобуси.
Хибридни, водородни, електрически – алтернативите от години търсят място в обществения транспорт на Лондон. И го намират – упорито, с цената на проучвания, опити, време и средства. Така се стигна до новия и първи в света модел на прочутите двуетажни автобуси. Те тръгват по една от градските линии с настъпването на пролетта. Моделът е конструиран в партньорство с китайска компания, която има опит с електрическото задвижване на големи превозни средства.
Айбранд Хо, представител на компания за електробуси: Основното предимство на електробуса е, че предлага познатото двуетажно пространство за пътниците, като батериите му гарантират дневен пробег от 300 километра с едно зареждане.
И то натоварен с пътници. Това го прави интересен не само за Лондон.
Други градове също проявяват интерес към този модел на двуетажен електробус. Той има същата база с двуметрово шаси и дължина 12 метра, но на практика побира по-голям брой пътници.
Очакваната производствена цена за един брой двуетажен електробус е около 350 хиляди британски лири. Тестовете до момента са помогнали за оформянето на детайлите по слизане, качване и достъп на въздух на втория етаж в по-топлите дни. Опитът с едноетажните електробуси също е взет под внимание. Такъв модел вече кръстосва центъра на Лондон от миналия юли.
Тепърва ще се изчислява как точно въвеждането на електрическия транспорт ще повлияе на качеството на въздуха в британската столица. Целите, обаче, вече са поставени и се следват. А плановете са от 2020 година в центъра на Лондон да се движат само автобуси с нулеви вредни емисии – тоест електробуси.

Източник: https://bnt.bg/predavaniya/zelena-svetlina

Общо
Лондонските двуетажни автобуси с нулеви вредни емисии
Заглавие
Лондонските двуетажни автобуси с нулеви вредни емисии
Описание
Автобус без вредни емисии - възможно ли е?
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker