НовиниХранене и спорт

Загубата на тегло може да навреди на връзката

Комуникацията играе важна роля в една връзка

Повечето от двойките, след загубата на тегло, са заявили, че са подобрили комуникацията си: партньорът, който е свалил излишните килограми, е започнал да говори за здравословен начин на живот и по този начин да вдъхновява и партньора си да спазва някакъв режим.
Повечето от двойките, след загубата на тегло, са заявили, че са подобрили комуникацията си: партньорът, който е свалил излишните килограми, е започнал да говори за здравословен начин на живот и по този начин да вдъхновява и партньора си да спазва някакъв режим.

Загубата на тегло може да промени качеството на живот за хората с наднормено тегло, но ново проучване показва, че може да доведе и до разпадането на връзката ви, ако и двамата партньори не гледат в една посока по време на прехода.
„Хората трябва да са наясно, че загуба на тегло може да промени една връзка за по-добро или по-лошо „, казва авторът на изследването д-р Линдси Ромо, коята е асистент – професор по комуникация в Университета в Северна Каролина.
Изследователите са наели 21 двойки от всички краища на САЩ, във всяка от които има по един партньор, който е загубил 30 или повече килограма за по-малко от две години. Като цяло, повечето свалят около 60 килограма през това времe. Всички участници са получили въпросници, с които са ги питали как отслабването е повлияло на връзката им.
Повечето от двойките, след загубата на тегло, са заявили, че са подобрили комуникацията си: партньорът, който е свалил излишните килограми, е започнал да говори за здравословен начин на живот и по този начин да вдъхновява и партньора си да спазва някакъв режим. Когато и двамата партньори са възприемчиви към тези здравословни промени, те съобщават, че се увеличава както физическата, така и емоционална интимност между двамата.
Нo някои партньори, които са загубили тегло, прибягват до заяждане с партньора да следва техния режим, което според изследователите, причинява напрежение.
Част от партньорите, които не са се подложили на отслабване, пък споделят, че се чувстват застрашени и несигурни от половинката си, която е свалила излишните килограми. Според изследователите те са най-малко склонни на промени в отношенията си. Често отправят критични коментари към партньора си, губят интерес към секса или се опитват да го саботират с нездравословен начин на хранене, за да се предотврати неизбежната промяна във връзката.
Ромо казва, че нейното проучване показва, че комуникацията играе важна роля в една здрава връзка. Когато и двамата партньори желаят здравословните промени и подкрепата е силна, двойките се сближават, но когато партньорът оказва съпротива или не подкрепя половинката си, то тогава връзката се пропуква.
„Това изследване не бива да възпира хората от амбицията да се се разделят с излишните килограми, напротив, то има за цел да стимулира хората да бъдат запознати с потенциалните предимства и недостатъци във връзката им по време на отслабването“, допълва още д-р Ромо. „Наистина е важно за партньора, който сваля излишните килограми, половинката му/й да дава цялата си подкрепа без да се чувства застрашена от промените. Този подход ще помогне на хората да отслабнат без да се застрашава качеството на отношенията им. „

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker