Новини

Мадлен Алгафари: Мисли със сърцето и чувствай с ума

Нейната рецепта за щастие: Прави това, което ти харесва

Мисли със сърцето, чувствай с ума- ето това съветва Мадлен Алгафари, въвеждайки ни в своята творба – есеистичен буквар за емоционалното Аз на човека.
Мисли със сърцето, чувствай с ума- ето това съветва Мадлен Алгафари, въвеждайки ни в своята творба – есеистичен буквар за емоционалното Аз на човека.

„Болни сме от ум!“ – възкликва Малкият принц на Екзюпери, един от героите в най-новата книга на Мадлен Алгафари „Чувствам, следователно съм“. Не защото известната психотерапевтка заклеймява разума, а защото реабилитира значението на чувствата и на подсъзнанието за пълноценния живот на човека. Мисли със сърцето, чувствай с ума- ето това съветва тя, въвеждайки ни в своята творба – есеистичен буквар за емоционалното Аз на човека. Над 2 часа отдели авторката, за да посвети в тайните на сърцето и ума многобройната публика в Русе, която в петък дойде на представянето на книгата й в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“.
Мадлен Алгафари обясни защо човек трябва да търси баланс между чувства и разум и защо потискането на емоциите води до негативни последици. Чувствата и емоциите обикновено се използват като синоними, но се различават – чувствата съдържат елемент на представа, на абстрактност, те са продължителни, могат да се отнасят към даден обект, без той да е пред нас, докато емоциите винаги са спонтанни, те са реакция на определен стимул и са пряко свързани с физиологични процеси, казва тя. Това се вижда и от специфичната фразеология, която дава представа за емоциите ни, като например „повръща ми се от шефа“, „сви ми се стомаха от притеснение“ и др. Тези изрази не са случайни, ти изтъкват връзката между емоциите и физиологията ни.
Чувствата се свързват със сърдечно-съдовата система, а емоциите със стомашно-чревния тракт. Затова когато човек продължително време потиска своите емоции, в крайна сметка се стига до едно или друго заболяване, казва Мадлен Алгафари. Тя дава за пример самата себе си – преди да осъзнае ролята на чувствата, имала камъни в бъбреците, след като променила светоусещането си и своя начин на възприятие те просто изчезнали. Истината е, че от тогава до сега страдам само от простудни заболявания, сподели Алгафари.
Красивата дама, която годините сякаш подминават, беше напълно искрена към своята публика и когато я попитаха каква е нейната рецепта за щастие. Правя това, което искам, което ми харесва: слушам музика, чета, плета, избирам си хората, с които обикновено общувам…симпатиите ни трябва да са взаимни; понякога мълча, пиша, преподавам, плувам… Изразявам това, което преживявам, защото моят микросвят е от хора, пред които не е необходимо да се сдържам, споделя Мадлен Алгафари. Нейният съвет е: „Правете това, което искате, не това, което трябва. Разбира се, това не е означава човек да не се съобразява с обществото, с неговите норми, просто е важно да се откаже от тоталния контрол само за да се хареса на другите.“
Важно е да бъдем себе си, да се научим да разбираме чувствата си. Но как? Мадлен Алгафари обяснява, че хората могат да мислят еднакво заради образованието и възпитанието си, но всички преживяват и чувстват различно. „Влезте в диалог с вашето тяло, вслушвайте се в него, научете да разчитате неговите сигнали. Ако общувате с него, ще четете вашето подсъзнание, което никога не лъже“, призовава психоложката.Тя припомня, че докато подсъзнанието е 95 %, то съзнанието е само 5 %, но именно тези 5 процента могат да ни разболеят.
По време на срещата психотерапевтката направи експресно проучване сред присъстващите, като ги накара да напишат анонимно емоциите, които най-често потискат. Резултатът беше много интересен: най-много, 48 души, бяха посочили тъгата; гнева – 46; страха – 23-ма; любовта – 14; омразата – 11; несигурността – 9. За разлика от русенци, софиянци, които Мадлен е подложила на същия експеримент, се оказало, че потискат на първо място гнева, след това страха и любовта. „Да умеем да се контролираме е хубаво, но когато контролът стане тотален, е лошо, защото той ни отнема щастието и води до здравословни проблеми“, обобщава Алгафари. „Липсата на задръжки също е лоша, бъдете балансирани“, съветва психотерапевтката. Леко навлиза и в семейните отношения, като отбелязва колко са важни те за пълноценния ни живот и здравето. Позволява си да обърне внимание, че в партньорските отношения няма подчиненост, партньорите трябва да са в позиция на равнопоставеност „един срещу друг“, а не в позиция на подчиненост „горе- долу“, което обикновено се случва при българите.

Общо
Мадлен Алгафари: Мисли със сърцето и чувствай с ума
Заглавие
Мадлен Алгафари: Мисли със сърцето и чувствай с ума
Описание
Нейната рецепта за щастие: Прави това, което ти харесва.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker