Новини

Мадлен Алгафари: Как да се разболяваме качествено

Новата й книга провокира с 365 опак съвета за здраве и щастлив живот

Мадлен Алгафари - нова книга.
Как да се разболяваме качествено? Звучи абсурдно, но така се нарича най-новата книга на Мадлен Алгафари.

Как да се разболяваме качествено? Звучи абсурдно, но така се нарича най-новата книга на Мадлен Алгафари. Заглавието със сигурност шокира, но това разтърсване е нарочно търсен ефект. В творбата си Мадлен е събрала 365 от най-големите грешки, които допускаме в живота си и по този начин се саморазболяваме. С други думи, авторката предлага на читателите опак съвети, които те, ако искат да бъдат здрави, в никакъв случай не трябва да следват.

От нас зависи в коя посока ще направим крачка – към болестта или здравето, убедена е тя. „Мислим, че болестите на душата и тялото са нещо, което идва отвън, и не съзнаваме собствения си принос в саморазболяването” – пише в предговора към книгата известният психотерапевт.
Четете тази книжка с душата си
Това препоръчва Мадлен, която вярва, че душата ще усети истината, защото само тя не познава думата „Не!” Впрочем именно душата е тази, която Мадлен желае да разтърси със своята книга, не разумът, защото той е този, който винаги се старае да намира оправдания, да не се съобразява с интуицията.
„Душата ще изтълкува правилно парадоксалния начин на изброяване на грешките под формата на справочник с препоръки за качествено болни. Болестта ще реагира с болка на този текст, ще реагира с раздразнение” – пише още авторката.
Хуморът, сарказмът, парадоксът са естетика, която със сигурност впечатлява повече, която остава задълго в съзнанието, която провокира човека. Този ефект от текста на Мадлен Алгафари се подчертава и от илюстрациите на карикатуриста Христо Комарницки.
Опак съветите на психотерапевта
Те са организирани в няколко раздела. Една част от тях насочват вниманието към най-честите грешки по време на бременността и раждането, през първите 7 години от развитието на детето, след това през неговата училищна възраст. Други обръщат внимание на партньорските отношения и на онези, които човек допуска в третата възраст. Алгафари отделя специално внимание на онези грешки, които водят до конкретни заболявания. В отделна глава събира универсалните грешки, които са характерни за всяка възраст.
Не е задължително да си глупав и необразован, за да правиш грешките, които Мадлен посочва. Напротив, мнозина интелигентни хора ги допускат, само защото вярват в неверни неща, казва психотерапевтът. Голяма част от грешките са резултат от любов. Ако например обичате някого, но се страхувате да не го загубите и заради това сте нечестен към него, не проявявате доверие, то задължително това ще се отрази негативно на отношенията ви. Ако винаги търсите оправдание, никога вие не сте виновни, а все някой друг, то никога няма да намерите изход. Когато поемете отговорност, означава, че вие имате полезен ход, коментира Алгафари.
Важното е да имаш, а не да бъдеш!
Това е житейска философия, която успешно може да ви разболее. Ако тази максима ви кара да не бъдете себе си, ако ви провокира да влезете в конфликт със своето АЗ, ако предизвиква у вас неудовлетвореност, агресия, то със сигурност няма да останете здрави. Ако човек задържа хронично недоволството си, тогава в организма му ще настъпят биохимични и биофизични промени, които постепенно ще започнат да го разрушават.
Не общувайте с детето в утробата!


Това е още един опак съвет на Мадлен Алгафари. Според съвременните изследвания плодът има нужда да общува с майката, липсата на този духовен контакт се отразява негативно на детето. Стресът, болката, мъката на родителя също има негативен ефект върху плода, благодарение на т.нар. „огледални неврони”. Според Алгафари подобни преживявания по време на бременността, могат да доведат до бебе с хормонален дисбаланс.
Интересни антсъвети известният психотерапевт дава и за отглеждането на децата след раждането. Един от тях гласи: „Драматизирайте всяко падане и болка на детето! Така ще формирате успешни колекционери на неуспехи.” Разбира се, никой не иска умишлено да увреди децата си, това се прави неосъзнато. Според Мадлен Алгафари до там се стига, защото често хората не умеят да правят разлика между любов и уважение, между любов и неодобрение. Тя е от тези специалисти, които съветват родителите не само да обичат, но и да уважават деца си.

Общо
Мадлен Алгафари: Как да се разболяваме качествено
Заглавие
Мадлен Алгафари: Как да се разболяваме качествено
Описание
Новата й книга провокира с 365 опак съвета за здраве и щастлив живот.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker