Новини

Правят два центъра у нас за лечение на будна кома

Това се предвижда в концепция за развитие на болничната помощ

Два центъра за продължително лечение на пациенти в будна кома да бъдат създадени у нас.
Два центъра за продължително лечение на пациенти в будна кома да бъдат създадени у нас.

Два центъра за продължително лечение на пациенти в будна кома да бъдат създадени у нас, се предвижда в Концепцията за преструктуриране на системата за болнична помощ. Промените и допълненията в нея правителството гласува през миналата седмица.
Както е известно, сега у нас семействата на болните с будна кома не могат да разчитат на адекватна медицинска грижа. Медицинска пътека има, но тя осигурява болнично лечение само 3 пъти в годината по 7 дни, при положение че хората в будна кома се нуждаят от продължително лечение и рехабилитация. Затова създаването на специализирани центрове е от изключително значение за болните и техните близки. Разбира се, това би било само първа крачка, защото истинското лечение изисква специализирана апаратура и подготвени медицински кадри.
Според променената и допълнена Концепция предстои неефективно използваните легла за активно лечение да се преструктурират в легла за продължително лечение на различни заболявания. Така би се сложило край на безумието хора, които се нуждаят от продължителни медицински грижи да бъдат изписвани от болницата само защото пътеката е свършила.
Промените в документа се основават на анализ на здравно-демографското състояние на страната, което изисква мерки за преодоляване на основните причини за смъртност и трайна неработоспособност в България, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Концепция за развитие на Спешната медицинска помощ.
Концепция за развитие на Спешната медицинска помощ.

Освен посочените вече Концепцията включва подобряване на ранната диагностика, качеството и достъпа до лечение на болестите на органите на кръвообращението, новообразувания, болестите на дихателната и храносмилателна система. Акцент са интервенциите, които намаляват детската смъртност, вида и степента на увреждания при децата. Целта е да се подобри антенаталната диагностика, да се повиши качеството на неонатологичната и педиатрична помощ чрез осигуряване на високотехнологична апаратура.
Приоритет за българското здравеопазване става и спешната медицинска помощ в нейната болнична и извънболнична част. Промени в организацията, обучени кадри и модерно медицинско оборудване са част от предвидените интервенции. Залага се и на отдалечените консултации чрез развитие на телемедицината.
През миналата седмица МС заедно с Концепцията за болничната помощ прие и Концепция за развитие на Спешната медицинска помощ. Тя съдържа 6 приоритетни направления в извънболничната и болничната спешна помощ. Извънболничната част включва центровете за спешна медицинска помощ, техните филиали и мобилните спешни екипи, а болничната част – спешни болнични комплекси и спешни болнични центрове.
Центровете за спешна медицинска помощ ще поддържат мобилни екипи, които трябва да гарантират своевременен достъп на хората от даден район на обслужване до помощ при обичайни обстоятелства. За реакция в критични ситуации по време на бедствия ще се регламентира резерв от мобилни екипи.
Включените в Картата лечебни заведения за болнична помощ ще бъдат задължени да поддържат структура и персонал по определени специалности и направления, които осигуряват безотказен прием на пациенти в спешно състояние. В Картата ще бъдат определени районите на обслужване, което ще направи ясни решенията къде да се транспортира болният.
Инвестициите в спешната помощ се очакват да бъдат осигурени от ОП „Региони в растеж“ през новия програмен период.

Общо
Правят два центъра у нас за лечение на будна кома
Заглавие
Правят два центъра у нас за лечение на будна кома
Описание
Концепция за развитие на болничната помощ
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker