Новини

Мамография или термография за профилактика?

Ежегодното рентгеново облъчване след 10 години повишава с 30 % риска от развитие на рак на гърдата, твърди д-р Блайлок

Рентгеновите снимки на гърдите не са безопасни.
Освен мануалното изследване на гърдите за жени до 40 години лекарите предлагат ехография, а за жени над тази възраст – мамография.

Само преди два дена розовият кемпер на фондацията „Една от 8“ , която помага на жени с рак на гърдата, беше в Русе. Организацията на Нана Гладуиш освен това популяризира и профилактиката на това заболяване. Какви са възможностите за превенция обаче? Освен мануалното изследване на гърдите за жени до 40 години лекарите предлагат ехография, а за жени над тази възраст – мамография.

Напоследък обаче някои американски лекари подлагат на сериозно съмнение мамографиите като превенция. И това е, защото рентгеновите снимки на гърдите не са безопасни. Все пак става дума за радиационно облъчване. Независимо от това мамографиите са златен стандарт за профилактиката.
Според д-р Ръсел Блайлок, ако една жена следва указанията за ежегодни мамографии, като започне от 40-годишна възраст без рак, докато стане на 50 години, тя ще увеличи риска да се разболее от рак с 30 %. А причината е излагането на радиацията.
Някои радиолози твърдят, че цифрата дори е по-висока от това. Но има и подгрупа от жени, които имат силна фамилна анамнеза за рак на гърдата и за тяхната група рискът е е безкрайно по-висок, отколкото на останалите, изтъква д-р Блайбок. Той обяснява покачването на рисковия им фактор с факта, че те не могат да възстановят добре своето ДНК. „Те имат BRCA1 и BRCA2 генни мутации, а това е генът, който променя ДНК-то, когато е увредено от радиацията. За тези жени същата доза радиация, дадена на жени без ген на BRCA, причинява много повече увреждания.


Това вероятно е еквивалентно на три, четири или пет пъти по-голямо количество радиация. За жените с BRCA1 и BRCA2, мамограмите могат да индуцират не само рак, но и много агресивен рак“ – твърди докторът. И се пита дали не пораждат повече щети мамографиите, когато притискат гърдите между две метални плочи? Д-р Ръсел Блайлок отбелязва още в подкрепа на своето недоверие към мамографиите още един аргумент: фиброцистичните гърди в повечето случаи са твърде плътни, за да се види раково изменение, по скоро бихте могли да почувствате бучка. И още нещо: при бременната жена заради хормона прогестерон чувствителността към радиацията е повишена. Затова ако такава жена бъде подложена на мамография, има риск бебето да развие левкемия.
Според противника на редовните мамографии като надеждна профилактика на рака на гърдата е препоръчителна термографията. При нея се измерва и отчита инфрачервеното излъчване на организма. Днес за целта се използва система, която се състои от инфрачервена цифрова камера и компютър. Раковият тумор е снабден с голямо количество кръвоносни съдове, а кръвният поток повишава топлинното излъчване и камерата е в състояние да улови местните промени в температурата на тялото с висока точност – 0,01 градуса по Целзий. Това дава възможност за определяне на физиологичните променви в органите на микро ниво. Твърди се, че към днешна дата само с термография може да се открие процеса на ангиогенеза (растеж на кръвоносните съдове, които подхранват тумора и му доставят кислород), когато туморът още не е по-голям от глава на карфица.
Въпреки това официалната медицина не използва този метод. От 1991 година, когато фондацията „Сюзън Г. Комен“ първа връчва „розова панделка“ в Ню Йорк Сити на участниците в надпреварата на излекувалите се от рак на гърдата, до днес възможностите за превенция на рака на гърдата не са се променили особено. Медици като д-р Блайлок смятат, че това трябва да се промени и затова осведомяват хората, че има други начини.

Общо
Мамография или термография за профилактика?
Заглавие
Мамография или термография за профилактика?
Описание
Ежегодното рентгеново облъчване след 10 години повишава с 30 % риска от развитие на рак на гърдата, твърди д-р Блайлок.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker