Новини

Русенец разработва таблет за незрящи

Атанас Атанасов иска да създаде таблет за незрящи
Атанас Атанасов иска да създаде таблет за незрящи

18-годишният Атанас Атанасов от Русе заедно със своя малък и сплотен екип е на път да създаде първия по рода си таблет за незрящи хора. Проектът му е в начален етап, но идеята за неговото разработване е вече готова и ври в главите на младите ентусиасти. Пред сайта smartnews.bg младият русенец разказва, че идеята му за таблета „Vision“ е дошла след като се прибирал от състезание по информатика от София. В метростанция „Сердика“ видял незрящ човек да се ориентира и справя сам в това да намери ескалаторите и да се качи на влака, който му върши работа.

„Пътувайки към къщи в следващите 5 часа в мен назряваше една идея. Идеята, която след като я споделих с моите приятели, придоби името „Vision“. Заедно започнахме с проучване. Установихме, че подобно на таблет устройство за незрящи няма. Тогава си помислихме, че има подобни конкуренти, но все още не съм намерил такива“, разказва Наско.

След проблясъка, който русенецът получил, започнало голямото търсене на компоненти и още идеи.

„Отидох до Стара Загора, където говорих с г-жа Жени Сендова на една конференция. Знаех, че е тютор в MIT и реших да я попитам дали би помогнала. Тя бе страшно обзета от идеята, но каза „По-добре да пробваме всичко да е българско, а ако не стане ще прибегнем до чужбина“. Така тя ми помогна да се свържа с правилните хора в БАН. Така и досега от БАН ни помагат да правим проучване и, ако те могат, което е много вероятно, ще синтезират материала. Много малко институции по света обаче са имали досег с него, за да върви разработката му бързо. Иначе в момента започваме да правим прототипа малко на сляпо, но все пак с идея напред“, разказва ентусиастът.

Екипът на Наско включва Васил Воденичаров, Васил Пашов и Павел Влахов – все млади хора с идеи за своето бъдеще. До момента са разработили цели 5 концептуални дизайна на бъдещото устройство.

„Вместо екран обаче ще се използват хиляди цилиндърчета, които ще се показват и скриват. По този начин върху четеца ще се образува релефно брайлово писмо. Самите цилиндри ще са направени от специален материал, слабо познат на голяма част от света. Той обаче ще изисква определено количество електричество, което по показатели за момента е голямо. Искаме да редуцираме това, за да предоставим повече време на работа и още по-компактни размери. В момента обмисляме два размера, които общо взето ще са с размерите на 10 и 13-инчови устройства. Дизайнът се опитваме да е максимално удобен за незрящите и затова се допитваме до тях. Нещото, към което се стремим не е красиво устройство, а функционално и удобно.“, разказва Наско, който скоро ще представи България на състезание по информатика в Москва.

Разбира се, като всяко начинание, което е „независимо“ (indie проект), то има нужда от начален капитал, което да го дръпне напред. Към момента младежите работят без начално финансиране и без пари като цяло. Все още нямат спонсори и могат да разчитат единствено на дарения. Всеки, който иска да помогне на младежите да разработят първия по рода си таблет за незрящи, може да се свърже с Наско Атанасов на имейл: atanas.atanasov27@gmail.com.

Снимка: Личен архив

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker