НовиниХранене и спорт

Михаел Йорданов плува като красив и мощен делфин

Рекордьорът на 50 и 100 м бътерфлай за младежи ще представя страната ни на олимпиадата в Китай тази година

Най-красивият делфинист в атака
Най-красивият и мощен делфинист в атака

Русенецът Михаел Йорданов безспорно е една от големите надежди на българския плувен спорт. Специалисти го оприличават на „красив и мощен делфин„.  Той е на седемнадесет години, но още от 13-годишна възраст е състезател на националния БГ отбор по плуване в състава на юношите, а по-късно  и на младежите. Спечелил е над сто медала от различни състезания и турнири, а някои от постиженията му се считат за върхови и ненадминати до момента в българското плуване. Един такъв рекорд за Мишо е златният му медал от минисветовното  първенство за юноши в Испания  „Средиземноморска купа” – 2012 , където печели с традиционния за него стил „бътерфлай”. С резултата си от Испания младият русенец се подрежда сред десетте най-добри постижения за БГ Федерацията по плуване, а от миналата 2013-а  той е и в златната десетка на най-добрите български състезатели по плуване.

Михаел Йорданов
Михаел Йорданов

Определят Мишо като „делфинист”, както още се наричат плувците в стила бътерфлай, но това не е всичко. Специалистите го наричат още „състезателят с мощен и красив бътерфлай”. Младежът с красиво тяло и лице е  рекордьор на БГ в дисциплините 50 и 100 м бътерфлай във възрастовата група на юношите. Михаел обаче е рекордьор и в същите дисциплини за младежи. Нещо повече, неговият рекорд на 100 м бътерфлай за басейн 25 м  –  55.09 сек., се смята  за резултат, който не е подобрен през последните 24 години у нас.  През изтеклата преди дни 2013-а година,  Мишо бе трикратен балкански шампион на 50 и 100 м бътерфлай и щафета за младежи от балканиадата  в Гърция. Пак през миналата година плувецът участва  в световното първенстнво за младежи в Дубай, където постигна  рекорден за БГ резултат при 50 м делфин, който му осигури  участие в младежката олимпиада  в Китай през 2014-а година.

Мишо със своя треньор Атанас Тодоров
Мишо със своя треньор Атанас Тодоров

Мишо е на басейна от 5-годишен и може да се каже, че от общо 17-те си години живот, повече от десет е прекарал на басейна. Майка му го  завела за първи път на „Спарки” с надеждата, че плуването ще укроти свръхпалавото й момче. Имаше много енергия и мислехме, че така ще може да я изразходва, но не се получи. Затова пък му хареса и остана на басейна, разказва майката. Когато става на 7 години, Мишо е приет в отбора по плуване към русенския клуб „Ирис”, с треньор Атанас Тодоров, който и досега е негов учител. Времето на младежа минава в непрекъснати тренировки и лагери, които го лишават от игри и развлечения. Дните за училище също са малко, а Мишо вече е в 11 клас на Националното училище по изкуства „Проф Веселин Стоянов” – Русе  и е в класа по класическо пеене на известния в страната вокален педагог Георги Делиганев. Майка му припомня, че в началото Мишо започва с виолончело, но тренировките попречват той да се занимава със свирене и така се стига до прехвърлянето му в класа по пеене. Майката казва, че гласът му е бас, но и тя все още не го е чувала как пее. Благодарни сме, че училището го търпи да отсъства по много време и и му дава възможност да учи по индивидуална програма, казва още тя.

През 2012-а година, заради големите си успехи в плуването, Мишо  печели стипендия на фондация „Бербатов”, която подкрепя талантливи деца в спорта, изкуството и науката. Отстъпва сумата на сестра си Габриела, която пък е доказана малка поп певица, спечелила много конкурси у нас и в чужбина.

Валентина Караджова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker