МедицинатаНовини

Русенец номиниран за Нобел за медицина

Отличен е заради откритието на Рефетовия синдром

Проф. Самуил Рефетов е номиниран за Нобелова награда за медицина.
Проф. Самуил Рефетов е номиниран за Нобелова награда за медицина.

Българин е номиниран за Нобелова награда за постиженията си в медицината. Проф. Самуил Рефетов работи в Чикагския университет и е открил болест, наречена на неговото име – Рефетов синдром – мутация на рецептора на щитовидния хормон. Това и приносът му за лечение на щитовидната жлеза го правят световноизвестен в медицинските среди.
Д-р Самуил Рефетов е роден през 1937 година в Русе, живее в дунавския град до 12-та си година, след което семейството му емигрира в Белгия заради комунистическите репресии у нас. След около 5 години престой там се установява в Канада. Младият мъж завършва биохимия в Монреал, а след това случайността го насочва към медицината.
Работата му в Лос Анжелис се оказва решаваща за това да насочи интереса си специално към щитовидната жлеза. Там той среща пациентка със синдрома, който той открива и е наречен на неговото име. Дълги години докторът посвещава, за да намери причината за заболяването- загадка и успява да я разреши през 1989 година с напредъка на генетиката.
Приносът на проф. Рефетов не е свързан само с открието на синдрома. Има над 500 научни публикации, той е Доктор хонорис кауза на университета Каляри, Италия, и на Свободния университет в Брюксел. През 2012-а за приноса си в ендокринологията получава наградата „Фред Конрад Кох” на Американската ендокринна асоциация.
Ученият говори 5 езика и един от тях е българският. За първи път се завръща в родината през 1998 година след близо 50-годишно отсъствие. Пред кореспондент на в. „Труд” споделя, че обича да упражнява родния си език, чувства се българин и милее за Русе.

Русенец номиниран за Нобел за медицина
Отличен е заради откритието на Рефетовия синдром.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker