Начало - Новини - Женитбата помага срещу алкохолизъм

Женитбата помага срещу алкохолизъм

Защитният ефект на брака може да се дължи на факта, че женените хора са склонни да следят здравето на техните половинки

Женитба

Женените хора e по-малко вероятно да имат проблеми с пиенето, отколкото хората, живеещи сами и този защитен ефект важи с пълна силна за тези с фамилна анамнеза за алкохолизъм.

Женените хора e по-малко вероятно да имат проблеми с пиенето, отколкото хората, живеещи сами и този защитен ефект важи с пълна силна за тези с фамилна анамнеза за алкохолизъм, показва ново изследване.
„Докато изследователите в клиничните изследвания отдавна са наясно с потенциално важните защитни ефекти на брака при алкохолни проблеми, нашето изследване поставя това наблюдение върху една здрава научна основа“, заявява ръководителят на изследването д-р Кенет Кендлър. Той е професор по психиатрия и човешка и молекулярна генетика в Държавния университет във Вирджиния, във Факултета по медицина в Ричмънд.
Изследователите са анализирали данните от повече от 3 милиона души в Швеция, родени между 1960 и 1990 г., включително и повече от 70 000 души с проблеми с пиенето.
В сравнение с необвързаните хора, рискът от употребата на алкохол е 60 процента по-нисък сред женените мъже и 71 процента по-нисък сред омъжените жени, въпреки че изследването не може да докаже, че бракът е причината процентите да са по-малко.
И все пак, констатациите „категорично показват, че бракът наистина влияе директно върху проблемите и значително намалява риска от появата на алкохолно разстройство. Също така е особено интригуващо, че този ефект е най-голям при тези с най-висок риск „, казва Кендлър в съобщението си към Американската психиатрична асоциация.
Защитният ефект на брака може да се дължи на факта, че женените хора са склонни да следят здравето на техните половинки „и това влияе върху техните навици на живот, заявяват изследователите.
Въпреки това, изследователите са открили също, че мъжете и жените, сключили брак със половинка с анамнеза за алкохолизъм е по-вероятно да имат проблеми с пиенето, отколкото необвързаните хора.
Изследването е публикувано онлайн на 16 май в американския журнал по „Психиатрия“ и също така споделен по време на годишната среща на Американската психиатрична асоциация тази седмица в Атланта.

Женитбата помага срещу алкохолизъм
Защитният ефект на брака може да се дължи на факта, че женените хора са склонни да следят здравето на техните половинки.

Коментари

Преминете на горе