Новини

Масло от черен кимион топи мазнините

Азиатската билка е ефективна в борбата с диабета, има ефекта на метформин

Маслото от семената също има голям ефекти за намаляване на теглото.
Черният кимион още от древността намира приложение в медицината. За лечебни цели най-често се използва маслото от неговите семена.

Черният кимион още от древността намира приложение в медицината. За лечебни цели най-често се използва маслото от неговите семена. Ако сте от хората, които имат проблеми с теглото, то може да бъде вашето спасение.
Защо черният кимион Nigella sativa се слави като унищожител на мазнините?
Семената на растението са доказано ефективни за понижаване на липидите. Те значително намаляват нивото на липопротеините и серумния холестерол. Основната причина да топи мазнините е, че ускорява метаболизма. Проучвания показват, че приемът на черен кимион, стрит на прах преди закуска за период от 2 до 3 месеца понижава нивата на LDL-холестерол, общия холестерол и триглицеридите. Маслото от семената също има голям ефекти за намаляване на теглото.
За положителните резултати спомага и фактът, че черният кимион контролира нивата на кръвната захар, глюкозната абсорбция в червата и намалява апетита. Освен това тази подправка изчиства токсините и изхвърля излишните течности, което подобрява дейността на лимфната система.
Разбира се, пълно щастие няма. Ако разчитате само на черния кимион, едва ли ще бъдете удовлетворени. За да свалите излишните килограми, трябва да намалите и приема на калории. Тогава засиленият метаболизъм следствие употребана на черен кимион ще даде търсеният ефект.
Черен кимион за борба с диабета
Изследователи са доказали, че маслото от черен кимион при продължителна употреба спомага за частично регенериране на панкреатичните бета-клетки, повишава намалелите концентрации на инсулин и намалява нивото на серумна глюкоза. То се оказва ефективно средство за контрол както на диабет тип 1, така и на диабет тип 2. Според едно скорошно индийско проучване маслото от черен кимион е почти толкова ефективно колкото метформина, които се изписва при диабет тип 2. За разлика от медикамента маслото от черните семена няма странични ефекти. Високите концентрации на фитостероли в него помага за понижаване на кръвнат захар, а също така и на холестерола.
Загуба на тегло при жени в менопауза
Когато навлязат в менопауза, жените обикновено покачват теглото си. Ако по-рано повечето лесно са можели да се справят с излишните килограми, то сега това им се отдава много трудно или пък е направо кауза пердута. Затова и едно от проучванията обхваща именно жени в менопауза. Какви са резултатите? При прием на доза от 1,5 г. два пъти дневно в продължиние на три месеца при повечето участнички в проучването се наблюдавала значителна загуба на тегло, намаляване на обиколката на талията и леко понижаване на нивото на кръвна захар на гладно, както и на триглицерилидите и на липопротеините с ниска плътност.
Друго проучване, при което участниците в експеримента приемали масло от черен кимион в по-големи дози и за по-продължителен период от време, показало много обнадеждащи резултати: много значимо намаляване на телесната маса, на коремните мазнини и на систоличното кръвно налягане. Здравословните оплаквания, които хората със затлъстяване имали, изчезнали още след първата седмица от приема на маслото.
Редица клинични проучвания, при които приемът на масло от черен кимион е бил съчетан с нискокалорична диета, установяват значително намаляване на теглото и понижаване на нивата на лошия холестерол.
Други лечебни свойства на черния кимион
Маслото от черен кимион е богато на незаменими мастни киселини, ниациен протеини, фолиева киселина, калций, цинк, желязо, фосфор, тиамин, рибофлавин, пиридоксин, каротин, аргинин и др. Това го прави имуностимулатор и силен антиоксидант.
Освен това то съдържа аргинин, вещество, което стимулира освобождаването на хормона на растежа и синтеза на колаген. Затова е предпочитано при лечение на травми, изгаряния и възпаления. Маслото стимулира производството на простагладини, които помагат при инфекции и кожни екземи, действат съдоразширяващо и бронхолитично. Маслото от черен кимион има мощен противогъбичен и антитуморен ефект, благоприятства възстановяването на черния дроб.

Общо
Масло от черен кимион топи мазнините
Заглавие
Масло от черен кимион топи мазнините
Описание
Азиатската билка е ефективна в борбата с диабета, има ефекта на метформин.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker