Начало - Новини - Мерят безплатно кръвното и кръвна захар

Мерят безплатно кръвното и кръвна захар

Измерват безплатно кръвно и кръвна захар

Измерват безплатно кръвно и кръвна захар

Безплатно измерване на кръвното налягане и кръвна захар ще се проведе в няколко населени места на Община Сливо поле по инициатива на областната структура на Жени ГЕРБ – Русе.

Идеята е да се подпомогне в профилактиката на социалнозначими заболявания.
Началото бе поставено вчера в село Ряхово. След това на дневен ред е село Голямо Враново – на 7 юли, отново Ряхово – на 25 юли, град Сливо поле – на 27 юли. Часовете ще бъдат съобщени допълнително.
От офиса на ГЕРБ уведомяват, че всички измервания се провеждат на теритoрията на здравните служби в населените места.
Високо кръвно налягане или хипертония при лица над 18 години е трайно повишаване на артериалното налягане за систолата над 140 mmHg и / или диастолата над 90 mmHg, измерено в три различни прегледа в рамките на няколко седмици.
Кръвното налягане представлява налягането, което кръвта упражнява върху кръвоносните съдове (артериите). Кръвта се намира под налягане поради факта, че сърцето периодично изхвърля определено количество кръв в една затворена тръбеста система (кръвоносната система), чийто артериален дял има определена вместимост. Освен това кръвта, придвижвайки се в кръвоносните съдове, изпитва триене. От една страна е налице периодично изтласкване на кръвта от сърцето, а от друга противодействието, което кръвта среща при движението си в артериалните съдове. В резултат на това кръвта се намира под значително налягане.
Налягането в съдовата система зависи от обема кръв, който се изтласква от сърцето за една минута (минутен обем на сърцето), от скоростта, с която кръвта се изхвърля в аортата, от разтегливостта на артериалната стена и от съпротивлението, което кръвта изпитва при движението си в съдовата система. Съпротивлението най-вече зависи от радиуса на кръвоносните съдове.
Кръвна захар е разпространено название и медицински термин отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението и стойността отразява налична неусвоена свободна енергия за организма.
Концентрацията на кръвната захар е строго регулирана от организма. При нормални условия, нивото на кръвната захар е поддържана между 4 и 6 ммол / л.
Независимо от променливостта на интервалите между хранене и пост, както и разликата в състава на храната, от много богати на въглехидрати храни, до сравнително бедни, кръвната захар успява да се задържа в забележително прецизни рамки – 80 – 110 мг/дл, или изразено в молове – 3.9 – 6.0 ммол / л.
Изключение правят епизодите на хранене и стрес; тогава кръвната захар се покачва временно, в първия случай, поради постъпилите въглехидрати, а във втория, поради дейността на симпатиковата нервна система, която подготвя организма за действие като му предоставя енергиен ресурс.
Нормалните стойности на глюкозата в кръвта (кръвната захар) при различните възрасти:
от 2 дни до 4 седмици – 2.8 – 4.4 ммол / л.
от 4 седмици до 14 години – 3.3 – 5.6 ммол / л.
от 14 до 60 години – 4.1 – 5.9 ммол / л.
над 90 години – 4.2 – 6.7 ммол / л.
Нивата на кръвната захар може да се повишат след хранене. За нормална стойност се счита ниво до 7.7 ммол / л. (измерено след хранене).

Мерят безплатно кръвното и кръвна захар
Безплатно измерване на кръвното налягане и кръвна захар ще се проведе в няколко населени места на Община Сливо поле по инициатива на областната структура на Жени ГЕРБ - Русе.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе