Новини

Медика Наречен – една добра дестинация за здраве и релакс

Вълшебното място в Родопа планина, което лекува тялото и душата, е балнеокомплекс Медика Наречен

В балнеокомплекс Медика Наречен вдигат вибрациите, пречистват и хармонизират тялото
В балнеокомплекс Медика Наречен
вдигат вибрациите, пречистват и хармонизират тялото

За едно романтично пътуване из Североизточните Родопи ще ви разкаже този своеобразен пътепис. Дестинацията е Балнеокомплексът Медика-Наречен, намиращ се в курорта Нареченски бани. Ако си бил на това вълшебно място, вече си разбрал какво означават думите релакс, хармония и вътрешна енергия. Рефрешът на тялото и духа е невероятен, вибрациите на клетките по-високи, усещането е за тотално пречистване и обновяване.

Февруари е, но снегът почти изчезва след прехода през Стара планина. След Пловдив, пътят води към Асеновград, наречен Българския Ерусалим, заради десетките църкви, които се намират, и които не спират да се строят, в града. Навлизайки в Родопа планина, завоите стават все по-големи и многобройни, а след Асеновград, река Чепеларска става наша спътница през Бачково и Нареченски бани.


Сградата на Балнеокомплекса Медика-Наречен се набива на очи със слънчевата си жълто-оранжева фасада. Личи си, че бившата почивна база на СМК е ремонтирана, архитектурно обновена и достроена, за да се получи днешната й визия. Повечето сгради в курорта Нареченски бани са бивши почивни станции на различни предприятия от годините на соца. Накацали са високо по отвесните склонове от двете страни на Чепеларска река. Има и сгради призраци, изоставени и запустели. Големи като жилищни блокове, те са най-тъжното нещо от красивата природна картина.

Тук всеки гост е добре дошъл
Тук всеки гост е добре дошъл

Ето че пристигаме и жълто-оранжевата Медика ни поема в обятията си. Набързо вкарваме пътните чанти в стаите, нахлузваме банските и веднага в басейна с минерализирана радонова вода. Ако няма много хора, се чува и нежната релаксираща музика, която озвучава лечебната къпалня. За качествата на прочутата радонова вода, която се среща само на това и на още едно място, се говори и пише много. Наричат така минерализираната вода, заради съдържанието на газа Радон в нея. В литър минерализирана радонова вода се съдържат 1632 минерални вещества, много соли: медни, сребърни и др., а лечебните свойства на водата са многобройни. Тя подобрява сърдечната дейност, тъй като Радонът буквално „храни сърдечния мускул“, нормализира кръвното налягане, действа противовъзпалително. Водата е подходяща при лечение на множествена склероза, влияе положително на дихателната система, на жлезите с вътрешна секреция, на женските полови органи, помага при депресии и тревожни състояния.
Ако си попаднал в балнеохотела на Медика в Наречен не е възможно да не минеш през поне някои от вълшебните процедури, предлагани във възстановителния център, който е във Физиотерапията. Тук изкушенията са толкова много, че човек се обърква от къде и с кое да започне. Ако няма някакво конкретно заболяване, което изисква да се мине през медицински преглед и консулт с лекар, какъвто е налице в медицинския център на балнеокомплекса, може да се започне с релаксиращ масаж на гърба. Удоволствието е върховно, а лечебният и успокоителен ефект моментален. Лежиш по корем на леглото, отново звучи релаксираща музика, ухае на лавандулово или друг вид масло, а терапевтът умело движи пръстите си на точните места. Когато приключи, чувстваш, че си почти заспал, толкова си се отпуснал.

Басейнът с радонова вода
Басейнът с радонова вода

Освен релаксиращ масаж, може да си направиш и масаж на лицето с нискочестотен ток. Процедурата се нарича дълбока осцилация. Подобрява кръвообращението и връща нормалната вибрация на клетките. Ако апаратурата за детоксикация е свободна, може да минеш през процедурата детокс чрез йонна водна баня на краката. По този начин организмът се освобождава от натрупаните токсини и шлаки. Специалистът каза, че по човешкото стъпало има над 3000 пори, през които излизат отровите от тялото. Отпускаш се в червеното кресло, наблюдаваш променящия се цвят на водата във ваничката, показващ коя точно система или орган се детоксицират, и чакаш последното оцветяване. Ако е в зелено-синьо, се чисти отделителната система, ако е в жълто-оранжево- ставната, лимфна и кръвоносна системи. Ако е в кафяво- черния дроб. Забавно е и отново звучи музика, този път по-ритмична – Бионсе.

Чудотворната икона
Чудотворната икона

Като приключи с релакса за деня, човек може да отиде до Бачковския манастир, едно изключително енергийно и духовно място. Там е чудотворната икона на Пресвета Богородица, която има лечебни свойства. На много хора е помогнала, невероятни истории и легенди се разказват за тази Богородица с младенец. Дарена е на манастира от двама грузински монаси през 1311 година. За иконата се разказва още, че сама е избрала мястото си в съборната църква на обителта. Монасите първо я поставили на централния иконостас, но след ден станало ясно, че иконата е „избягала“ оттам. Бягството се повторило и едва след съновидение на един от монасите, станало ясно, че иконата си е харесала мястото в дясно от входа на църквата и иска там да бъде поставена. От това специално място – отделен иконостас с три стъпала, които водят към Богородица – Пресветата майка искала да наблюдава и посреща всеки влязъл в църквата. Казват още, че силата на иконата Света Богородица с младенец била най-голяма на втория ден от Великден. Тогава я изнасят с литийно шествие и я носят до местността Клувията, където за първи път се появила. Застанал пред чудотворната икона, трудно се откъсваш от нея, но трябва, тазащото опашката от чакащи хора е голяма. Вътрешно си бещаваш отново да я видиш и излизаш от църквата.
Напускаш манастира пречистен и зареден. Може да се поразходиш още, да тръгнеш по някоя екопътека, а може да посетиш винарската изба в Бачково, да да участваш в дегустация и опиташ от бутиковите вина на местния производител. Собственикът е много любезен и разказва увлекателно за виното, което се прави в потомствена изба. Удоволствие е да опиташ от неговите бели и червени вина, да почувстваш тръпката от вкуса на виното купаж, а ако искаш, може да си купиш някоя бутилка.
Времето минава неусетно и идва часът за вечеря. Ресторантът на балнеокомплекс Медика-Наречен очаква своите гости. Отново има изненади: сервитьорът, обслужващ групата ни, не само бързо носи подносите, но и ни забавлява в качеството си на аниматор. Оказа се, че и мастер шефът също е добър изпълнител и това си пролича след като излезе на дансинга, грабна микрофона и след краткото “аз съм тази, която ви готви“, изпя за нас една песен.
Почивката ни в балнеокомплекса на Медика е към своя край. На сутринта се сбогуваме и тръгваме обратно към Северна България. Чувстваме се отлично: релаксирани, осцилирани, детоксицирани и поели големи количества радон.
Обещаваме си пак да дойдем на това вълшебно място в Родопа планина, където водата, въздухът и природата лекуват тялото и душата.

Автор и снимки: Валя Караджова

Общо
Медика Наречен - една добра дестинация за здраве и релакс
Заглавие
Медика Наречен - една добра дестинация за здраве и релакс
Описание
Вълшебното място в Родопа планина, което лекува тялото и душата, е балнеокомплекс Медика Наречен
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker