Начало - Новини - Медика отбеляза световния ден на водата с лекция и награди

Медика отбеляза световния ден на водата с лекция и награди

 Медика отбеляза световния ден на водата с лекция и награди

Медика отбеляза световния ден на водата с лекция и награди

УМБАЛ Медика Русе отбеляза Световния ден на водата съвместно с клуб „Здраве“ към Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе на 22-ри март.

Събитието се състоя във фоайето на втория етаж на библиотеката. „Как водата влияе на метаболизма“ разясни гастроентерологът д-р Цветомира Аврамова, а в края на вечерта собственикът на Лечебни заведения „Медика“ доц. д-р Кирил Панайотов изтегли печелившия от играта „7 години по-здрави!“.
Ползите от водата и изключителната ѝ роля в нашия живот са многобройни и разнообразни, тъй като всички жизнени процеси са свързани с нея. За жалост често забравяме съществената ѝ роля за нашето съществуване. Загубата на вода в човешкото тяло се извършва дори когато не го забелязваме чрез кожата, дихателната система, дебелото черво и бъбреците. „Повечето хора разчитат жаждата да бъде сигналът, който да ги накара да пият вода, така както чувството за глад ги подтиква да се хранят. Този сигнал се задейства чак тогава, когато сме в начална фаза на дехидратация и пиейки вода ние просто си осигуряваме необходимото минимално количество. Това количество не е достатъчно за оптимална работа на организма и за поддържане на метаболитните процеси.“ заяви гастроентерологът д-р Аврамова.
От своя страна метаболизмът представлява съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките на организмите за да ги поддържат. Той е начинът по който се извършва обмяната на веществата. Когато губим вода нейното ниво в кръвта и в клетките намалява, следователно не може да разчитаме на добър метаболизъм.

Няма златно правило и точна стойност колко вода е нужна за едно денонощие на всеки един от нас. Важно е да знаем, че усещането за жажда при възрастните се появява доста по-късно, поради издръжливост на организма, като през това време Вие вече сте загубили много по-голямо количество от вода и сте дехидратирали организма си. За ускоряване на метаболизма д-р Аврамова препоръчва приема поне на 8 чаши вода на ден.
Бутилираната вода се разделя на минерална, изворна и трапезна. Съветът на специалиста е да ги редуваме. Дори ако консумираме нискоминерализирана вода трябва да се сменят изворите, от които тя се добива. По този начин се постига баланс в солите, които се натрупват в организма.
Лечебните свойства на минералната вода се основават на съдържанието на различни соли. Освен чрез пиене на вода, тя може да се прилага чрез инхалации и вани. Доктор Аврамова се възползва от случая и запозна аудиторията с ползите за здравето от радоновата минерална вода.
Събитието завърши с изтегляне на печелившия от играта – томбола за пациенти на Лечебни заведения „Медика“. От началото на месец март пациентите, преминали лечение в УМБАЛ „Медика Русе“, СБАЛК „Медика Кор“ и СБАЛФРМ „Медика“ получаваха заедно с епикризите си и талон за участие в жребий с награда уикенд пакет в БАЛНЕОКОМПЛЕКС „МЕДИКА НАРЕЧЕН“. Инициативата е свързана с честването на 7-мата годишнина от откриването на хотела. Собственикът на групата лечебни заведения доц. д-р Кирил Панайотов изтегли пред публиката Федаил Муталибов Арифов от с. Кошарна. 79-годишният мъж е бил пациент на отделение по Физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „Медика Русе“. Докторът извести присъстващите и за следващата игра – томбола, която планират от лечебните заведения. Тя ще бъде насочена към гостите, присъстващи на лекциите, водени от лекари на „Медика“.

Медика отбеляза световния ден на водата с лекция и награди
УМБАЛ Медика Русе отбеляза Световния ден на водата съвместно с клуб „Здраве“ към Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе на 22-ри март.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе