Начало - Новини - Евродепутат на среща с представители на Национална пациентска организация

Евродепутат на среща с представители на Национална пациентска организация

Илияна Йотова обещава регулярни срещи и сътрудничество

Евродепутат на среща с представители на Национална пациентска организация.

Евродепутат на среща с представители на Национална пациентска организация.

Представители на Националната пациентска организация „Конфедерация Защита на Здравето“ (КЗЗ) се срещнаха на 02.06.2014г с новоизбрания евродепутат от листата на БСП Илияна Йотова. Основна тема на разговора е бил Манифестът, създаден по инициатива на Европейски пациентски форум /ЕПФ/, който представлява 65 европейски организации за специфични заболявания и национални пациентски коалиции от държавите-членки на ЕС, обединени в общата кауза за една по-здрава Европа.
Петко Кенанов, председател на КЗЗ, е разяснил пред г-жа Йотова Манифеста на пациентските обединения в Европа, като е изявил желание такива срещи да са регулярни и да имат двупосочна връзка. Целта е провеждането на политики на европейско и национално ниво в полза на българския пациент.
Диана Хаджиангелова, зам. председател на КЗЗ,  представи участието  на организацията в Европейския парламент в обществени консултации като член на Европейския пациентски форум. На срещата е била обсъдена наскоро приетата Директива за тютюневите изделия и въпроса за замърсяването на околната среда. Хаджиангелова е цитирала последното проучване на Евробарометър, което показва, че 87% от европейците са силно загрижени за замърсяването на въздуха в Европа. Тя е изтъкнала още пред опитния евродепутат, че астмата и алергията са сериозен проблем, причинен от лошото качество на въздуха в страните от Европа и се очакват превантивни и предпазни действия чрез разработването на стратегия за подобряване качеството на въздуха на европейско ниво. Такива действия не само ще подобрят здравето на гражданите и качеството на живот, но ще доведат до големи социални и икономически ползи, които често са пренебрегвани.

Мотото на манифеста е „Пациентите + Участие = Нашият глас за по-здрава Европа“. Националната пациентска организация „Конфедерация Защита на Здравето“ (КЗЗ) е първото обединение на пациентски организации в България, регистрирано през 2005 г., член на Европейския пациентски форум. Организацията е създадена, за да защитава правата и интересите на българските пациенти пред държавните институции, политическите организации, бизнеса и неправителствения сектор.
В края на срещата Илияна Йотова е изявила желанието си за бъдещи регулярни срещи и ползотворно сътрудничество, като е подчертала. Тя е обещала лично да се погрижи информацията от Европейския парламент, която засяга общественото здраве на национално и европейско ниво, да стига навреме до КЗЗ.

Евродепутат на среща с представители на Национална пациентска организация
Илияна Йотова обещава регулярни срещи и сътрудничество

Коментари

Преминете на горе