Начало - Новини - Милена Ненкова: ТийнЩайн е тренинг за тийнейджъри, учим ги как да се справят с проблемите си

Милена Ненкова: ТийнЩайн е тренинг за тийнейджъри, учим ги как да се справят с проблемите си

Младите хора имат нужда от родителска подкрепа и контрол, но и от лично пространство, съветва психологът

Фъв формата на тренинга са заложени много игри за опознаване и сработване на групата, кратки лекции и дискусии по важни теми, упражнения в по-малки групи, ролеви игри и предизвикателства.

Милена Ненкова е магистър психолог, фамилен терапевт, редовен член на Българската асоциация на фамилните терапевти.

Милена Ненкова е магистър психолог, фамилен терапевт, редовен член на Българската асоциация на фамилните терапевти. Работи в сферата на личностното развитие, индивидуалното и фамилното консултиране и груповата работа с младежи и възрастни. Създател е и водещ на младежката и женската програма на фондацията и помощник-водещ в семинарите „Същност“ за възрастни. Интересите ѝ са свързани с различни подходи към самопознанието – философия, религия, музика, ритуална култура, пеене, системно мислене и др.
Здравейте, г-жо Ненкова. Вие и фондация „Същност“ за първи път организирате в Русе среща за тийнейджъри и техните родители. Споделете какво искате да им предложите?
Здравейте! Изключително се радвам, че ще можем да проведем за пръв път този тренинг за младежи, наречен ТийнЩайн, в град Русе. Той ще се състои от 20 до 23 септември и за него е необходима предварителна регистрация на тел. 0878 246 945. Преди това, на 26 юни, ще направим първото официално представяне на тренинга в хотел „Бистра и Галина“ от 19 часа. Входът ще е свободен. Тези тренинги правим от 2007 година в София, а след това започнахме във Варна и Бургас. Тази година стъпваме в Русе и Пловдив.
Доколкото разбирам, идеята на тренинга, е да помогне на младите хора да намерят пътя към себе сии към своите родители?
Идеята на тренинга е да насърчи младежите към това да могат да погледнат себе си честно, без да се страхуват от огромната вселена вътре в тях, да зададат въпросите, които ги вълнуват, без да се притесняват от осъждане и критика и да намерят повече разбиране за всичко, което до момента се е случило в живота им, свързано с тях, с приятелите им, с родителите.
Разкажете малко повече за предстоящия тренинг за младежи и за подхода Ви към тях?
Тренингът е работа в група, която е построена върху няколко основни принципа. Единият е принципът на поверителността – всичко, което се случва в залата, остава в залата. Правим това, за да може нивото на доверие да бъде такова, че всеки да може да сподели това, с което му е трудно да се справи. Фъв формата на тренинга са заложени много игри за опознаване и сработване на групата, кратки лекции и дискусии по важни теми, упражнения в по-малки групи, ролеви игри и предизвикателства. Дните на тренинга всъщност минават много бързо заради различните типове дейности, които правим, за да насърчим младежите към повече самонаблюдение и разбиране.
Какви младежи проявават интерес към тези събития и какви са Вашите впечатления от тези срещи?
Както вече споменах, дейността ни за младежи е от 2007 година и вече сме натрупали много опит с младежката аудитория. Интерес предизвикваме главно у тийнейджъри и родители, които имат интереси в областта на психологията и взаимоотношенията, такива, които имат трудности в отношенията, заради предизвикателството на възрастта, както и хора, които са любопитни да научат нови начини за справяне с проблеми, които се повтарят.
Какви проблеми споделят младите хора? До колко те са по-различни от тези, които техните родители са имали на тяхната възраст?
Няколко са големите предизвикателства пред младежката аудитория. Това, което е общо с предните поколения, е, че младежите винаги имат конфликти с възрастните. Оформя е една барикада, от двете страни на която сме НИЕ и ВИЕ, често забравяйки, че това са най-близките ни хора, ги поставяме на мястото на враговете, от които се крием или преследваме. Конфликтите между поколенията са много важен момент в израстването и е нужно да имаме повече стратегии за излизането от тях. Това, от което децата най-много страдат, е когато не могат да разберат защо има конфликти между родителите и защо родителите им се разделят. Това са и теми, за които е трудно да се говори безпристрастно в самото семейство. Нужно е да има друг тип среда, за да се получи повече разбиране. Това, което е различно за днешните младежи и го е нямало при техните родители, е огромната стимулация отвън чрез морето от информация, идваща до нас чрез технологиите. Живото споделяне и общуване до голяма степен е повлияно от социалните мрежи. Те имат както плюсове, така и минуси и е нужно да сме информирани за тях.
Подготвени ли са съвременените родители да се справят с проблемите на децата си, да им помогнат да ги преодолят, за да израснат те успешни и щастливи?
Животът днес е много динамичен и понякога непредвидим. Не можем да бъдем подготвени за всичко. Невъзможно е. Това, което можем да направим, е да обръщаме внимание и да отделяме време на най-важните взаимоотношения с децата, когато имат нужда от нас и да ги оставяме да поемат повече отговорности и да имат свое пространство, когато имат нужда от него.
Много често чуваме днес, че съвременните тийнейджъри са невъзпитани и необразовани, че не се интересуват от книги и култура, че са обсебени от чалга културата. Има ли основания за такива обобщения?
В което и време да се вгледаме, в която и да е епоха, има от всичко. Повечето младежи, които идват на тренингите обаче, са изключително смели и вдъхновяващи млади хора. Работейки с тях, аз съм спокойна в какви ръце ще бъде светът ни след време. Те са изключително талантливи и устремени.
Семейството е много важно за възпитанието на децата, но в днешно време като че ли външната среда има все по-доминиращо влияние – обществото, медиите, социалните мрежи, училището. Какво да прави младият човек – да се стреми да се впише в нея или да се разграничи? Как да балансира той между тези две сили?
Както казах и по-рано, стимулациите днес са много повече и всички сме изложени на много информация от всякакъв тип. Неща, които преди сме учили от родителите си, сега можем да научим за секунди чрез интернет. Относно вписването, тук съществува един много голям капан. Да се ВПИСВАМ означава да се опитвам да бъда някой или нещо, което не съм, за да пасна по-добре в определена група. Това често води до компромиси с моята истинска същност, за да се харесам на другите. Много младежи са принудени да го правят, защото много рядко или никога не са усещали в група какво значи обратното на вписването – усещането за принадлежност или това да бъдеш приет такъв какъвто си, като уникален човек, без да се налага да се преструваш на някого, когото не си. Това е и нашето желание – да предоставим такава възможност за изразяване на всеки, без да се страхува, че ще бъде етикиран и осъждан от другите ако прояви себе си и своята уникалност.
Какво трябва да се промени в училище?
Това е огромна тема, но ще се фокусирам върху нещо, което ми се струва важно – в училище е нужно да има предмет, свързан със самопознанието и междуличностните отношения, където да има практическа възможност младежите да опознават себе си и начините, по които реагират, да откриват какви са талантите и мечтите им, какво им пречи и какво им помага по пътя към тях, какво са взаимоотношенията и как да имаме удовлетворяващи и здрави връзки.
Какво трябва да знаят родителите, дайте им няколко съвета.
Родителите е нужно да знаят няколко важни неща. Първо – тази възраст е трудна, но тя преминава. И второ – няма как родителите да си свършат работата, без да упражняват разумен контрол и да налагат правила. Няма как обаче и младежите да пораснат, ако не се разбунтуват на този контрол и тези правила. Това са частите на процеса. Нужно е търпение.
Кой проявава по-голяма инициатива за участие във Вашите семинари – децата или родителите?
Преди време родителите бяха водещите, те записваха децата си. Сега наблюдаваме и обратния процес – младежите канят родителите си на курсовете за възрастни, защото виждат ползата.

Милена Ненкова: ТийнЩайн е тренинг за тийнейджъри, учим ги как да се справят с проблемите си
Младите хора имат нужда от родителска подкрепа и контрол, но и от лично пространство, съветва психологът.
Здраве да е

Коментари

Преминете на горе