НовиниХранене и спорт

Мляко без лактоза и ензим на хапчета спасяват от лактазна недостатъчност

Руски педиатри съветват родителите да не отказват децата си от млякото

С помощта на млеката без лактоза малчуганите могат да се хранят балансирано.
С помощта на млеката без лактоза малчуганите могат да се хранят балансирано.

Съвместно проучване на фирма „Валио” и Съюза на педиатрите в Русия, направено в региона на Санкт Петербург сред 2 463 деца на възраст от 2 до 16 години показва, че 24 % от анкетираните имат непоносимост към млякото, което заедно с цитросовите плодове, багрилата и шоколада най-често предизиква алергични реакции. В същото време само 1 % от децата като цяло не са в състояние да консумират мляко и млечни продукти заради признаци на лактазна недостатъчност.
Проучването установява, че най-популярният метод за справяне с проблема е тоталният отказ от употреба на мляко, което е фундаментално погрешно. Вместо децата да се отказват от тази иначе много полезна за тяхното здраве напитка, педиатрите съветват родителите да им осигуряват млечни продукти без лактоза. С помощта на млеката без лактоза малчуганите могат да се хранят балансирано, без да чувстват дискомфорт. Проучването обаче показва, че едва 6 % от респондентите знаят, че такива млека съществуват.
Оказва се също, че родителите не знаят, че съществуват ензими във вид на добавки, които, когато се приемат заедно с млякото, разграждат лактозата. Те се изписват без рецепта и ефективно помагат на хората с ензимен дефицит за разграждане на млечната захар, както още се нарича лактозата. Освен това лекарите уточняват, че при различните хора непоносимостта обикновено не е пълна и зависи от дозата и вида на млечните произведения. Тъй като млякото и млечните произведения са източник на калций, децата, които имат непоносимост към лактозата и ограничават тези продукти, би трябвало да компенсират недостига на калций с други храни – например риба и зеленчуци.

Киселото мляко се препоръчва за хора с лактазна недостатъчност.
Киселото мляко се препоръчва за хора с лактазна недостатъчност.

Нови проучвания сочат, че киселото мляко, което съдържа живи бактериални култури, може да бъде постоянна храна на хора с лактазна недостатъчност. Тайната се крие в това, че бактериите произвеждат достатъчно количество от ензима, необходим за разграждане на млечната захар. Бактериите, които превръщат прясното в кисело мляко, са два вида – Streptococcus thermophilic и най-вече Lactobacillus bulgaricus. Те, освен че разграждат по-голямото количество от млечната захар в процеса на ферментация, разграждат и повечето от достигналата до тънките черва лактоза. Тези, които нямат пълна непоносимост към прясното мляко, биха могли да добяват към него какао, защото се оказва, че то повишава ензимната активност до 500-600 %.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker