Новини

Министър Андреева : Здравната каса минава на „ръчно управление”

министър Андреева
министър Андреева

 Не мисля, че се създават предпоставки да бъдат връщани пациенти”, заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на здравеопазването Таня Андреева по повод новия метод, по който ще се изплащат пари на болниците. „В края на миналата година ситуацията, в която беше изпаднала НЗОК, беше много тежка, но въпреки това не се стигна до такива мерки.

Намери се начин дейността на лечебните заведения да бъде напълно изплатена”, добави министър Андреева

.

„Новият метод със сигурност няма да доведе до щета за пациентите, но ще бъде трудно за лечебните заведения. Те ще трябва по-коректно да си планират разходите. Ще бъде трудно и на НЗОК, защото тя се поема на ръчно управление, през цялото време ще се следи разхода на ресурса за болнична помощ ще бъде изразходван”, добави тя.

„Няма да има надлимитна дейност, която да се плаща на по-ниска цена. Тя ще се плаща на такава, каквато е. Големият проблем на нашата система се състои в две основни неща – първо дейността не е остойностена правилно през годините. Трябва да се намери баланс между пакетите, които са свръхостойностени – като кардиологични, гастроентерологични, онкологични. Неслучайно основният интерес е към разкриването на такива лечебни заведения“, заяви здравният министър.

„Тази година ще бъде трудна. От следващата година всички мерки, които предлагаме ще започнат да дават своите резултати и аз се надявам, че в много по-спокойна обстановка ще работят лечебните заведения“, каза Таня Андреева.

Министър Андреева коментира и ситуацията около работата на ТЕЛК-овете у нас„Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, или да са на работа на друго място. Товаще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат”, категорична е тя.

„Предвиждаме решаване на проблема, защото с промени в закона ще направим така, челекарите да може да участват в комисии на ТЕЛК, но и да работят на друго място. Така свикването на комисия ще стане по-лесно и хората няма да чакат”, обясни министър Андреева.

Във връзка за проблема с хемодиализата, който съществува в няколко града, Андреева коментира, че темата е сериозна и по нея се работи много. „Имаме намерение да поставим апаратура в няколко големи града, така че да помогнем на хората, които се нуждаят. Работи се сериозно по темата”, завърши здравният министър.

 

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker