Новини

Сестрата на Младен Киселов сменя цигулката и палците със зъболекарските инструменти

Проф. д-р Ангелина Киселова защитава първата си дисертация,
като проучва зъбния статус на 3000 русенчета

prof. Kiselova
Проф. Киселова

Казахме, че ще пишем за здраве, но и за хората, които ни помагат да бъдем такива. Затова Ви предлагаме една интересна среща с проф. д-р Ангелина Киселова – русенка, дентален медик, учен, и ръководител на катедра „Образна и орална диагностика” във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет – София. Или просто една българка, с която можем да се гордеем. И която въпреки огромните си ангажименти, се съгласи да консултира Вас, нашите читатели, по всички въпроси на денталното здраве.

За проф. д-р Ангелина Киселова може много да се пише, но нека започнем с фамилията й, която вероятно всички изкушени от театъра русенци, веднага ще свържат с един голям български режисьор, който преди година ни напусна.

И ще бъдат прави, защото д-р Киселова е сестра на Младен Киселов.

„Какво помня от ранното си детство – един много интересен по-голям брат, много сериозен, много вглъбен в себе си, четящ и рисуващ постоянно, свирещ на цигулка (по задължение)… И Русе от 50-те години, най-големият център на изкуство и култура в България…. Разбира се, прекрасните родители и незабравимите вечери у дома с техните приятели от артистичния елит на града.” Това е разказът от първо лице на известната преподавателка в Медицинския университет в София.
В ония времена, когато тъй нареченият аристократичен аромат още не е изчезнал от Русе, бащата Илия Киселов първо е учител по литература, зам.-директор на тогавашната Мъжка гимназия, а след това драматург и директор на театър „Сава Огнянов”. Майката е актриса, а след смъртта му през 1958 година – помощник-режисьор в Операта.

Mladen-Kisselov-1
Младен Киселов

Докато театърът пленява брата, сестрата онемява пред балета. 

Толкова е запалена, че събира най-богата колекция снимки на световноизвестни балерини. В тайната на балетното изкуство я въвеждат Паци Богатинова и Тошко Иванов, а в света на класическата музика пристъпва с уроците по цигулка. Музикалното момиче става част от оркестъра на гимназия „Баба Тонка”. В последните класове сменя цигулката с виола, защото липсват виолисти. Изявява се и в школския духов оркестър. Разбира се, театърът, книгите, изобразителното изкуство също събуждат интереса й, всичко това дълбоко я свързва с родителите и баткото, на когото остава заклет почитател.
Толкова много красота и духовност в живота й, а Ангелина не избира изкуството за своя професия. Признава – била твърде самокритична. Сцената може да е загубила, но пък затова е спечелила медицината. Стоматологията, към която се насочила, е свързана с естетиката, а да я постигнеш, се искат изкусни умения.

Първите стъпки в професията младата стоматоложка прави в Щръклево.

В селската Здравна служба. Предпочита я пред асистентското място в столичния Научноизследователски стоматологичен институт. Малцина биха отказали такава покана и то лично от директора проф. Тихомир Бурков. Но току-що завършилата зъболекарка е вече омъжена, живее в любимия си роден град, пък и не иска да зареже пациентите си. С чувство за хумор споделя, че най-вероятно е „прекалила с четенето”, докато подготвяла специализацията си, та затова е влязла в окото на професора си.
Явно трайно е заседнала там, защото 6 години по-късно той повтаря поканата си. Този път причината да откаже асистентското място е едногодишният й син. Но пък приема да работи върху дисертация.

Над 3000 деца и юноши от 5–15 години от Русе стават научен обект за д-р Киселова.

По онова време заболеваемостта сред русенските деца е голяма, което предопределя и големия социален и научен ефект от проучването на младата специалистка. А по модела за комплексна орална и огнищна диагностика, която тя създава, и до днес се работи. През 1981 година д-р Киселова успешно защитава дисертацията, макар че в същата година се ражда дъщеря й.
Но след 3 години тя най-накрая се решава да напусне Русе, за да се отдаде на преподавателска и научна работа в Стоматологичния факултет в София. От тук нататък д-р Киселова върви все нагоре, за да се похвали днес с много професионални постижения. Няма да ги изброяваме, само ще отбележим, че самата тя има 5 специалности, незаобиколим принос в денталната медицина, в обучението на специализанти и докторанти и основна заслуга за въвеждането на две нови задължителни дисциплини за студенти по стоматология. От 2000 година е професор и доктор на медицинските науки, има множество научни публикации у нас и в чужбина.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Екипът

Работата, Русе, семейството, изкуството са важните в живота на проф. Киселова.

Не задължително в този ред, всъщност няма как да говорим за степенуване, защото когато си широко скроена личност и човек с голямо сърце, намираш време и място за всичко, което ти носи удоволствие. И за съпруга инж. Светослав Янев, без когото „нямаше да бъда това, което съм”, както сама признава известната русенка. И за града, където се ражда и среща мъжа на живота си, където идват на бял свят децата й. И за любимите четирима внуци. Накрая една малка скоба, която гордата майка плахо отваря за успехите на сина и дъщеря си. Д-р Николай Янев е лекар по дентална медицина и лекар – водещ лицево-челюстен хирург, с уникални операции, цитирани по света, а Мариела Янева-Деливерска е юрист и то в областта на медицинското право.
Интервю с проф. Ангелина Киселова-Янева очаквайте!

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker