Новини

Модел на „Плейбой“ умира от инсулт

Внезапна поява на замаяност и силното главоболие при млади хора може да е опасен симптом

Кейти Мей
След тъжен и шокиращ обрат на събитията, Кейти Май, модел на „Плейбой“ и „Спортс илюстрейтед“,претърпява инсулт и умира миналата седмица.

След тъжен и шокиращ обрат на събитията, Кейти Май, модел на „Плейбой“ и „Спортс илюстрейтед“,претърпява инсулт и умира миналата седмица. 34 -годишната Мей пада по време на фотосесия в края на януари, а след това два пъти посещава хиропрактор (б.а. – специалист, който извършва мануална терапия на гръбначния стълб). Преди да бъде хоспитализирана, написва в социалната мрежа, че има прищипан нерв.
Оказва се обаче, че болката, която Кейти е изпитвала, е нещо далеч по-сериозно от притискане на нерв. Но при жена, толкова млада и видимо здрава, кой би предположил, че болките във врата са от инсулт? „Когато си по-млад и в относително добро здраве, си мислиш, че да получиш инсулт е нещо невъзможно“, казва Дейвид Либескайнд, ръководител на невроваскуларните програми в Медицинския център UCLA. Реалността е, че за инсулта няма възраст.
Според уебсайта TMZ, лекарите казват на семейството на Мей, че тя страда от дисекция на каротидната артерия. Започва като сълзене в стената на артерията, което може да бъде причинено от нараняване като падане и води до образуване на кръвен съсирек, който блокира кръвния поток към мозъка.
Докато този конкретен вид инсулт е рядкост, инсултите при по-младите хора като цяло се увеличават, вероятно поради здравословни фактори като хипертония. Между 1995 и 2008 г. процентът на хоспитализация на пациенти с инсулт на възраст между 15 и 44 години се е увеличила с 37%. По-обезпокоително е новото проучване на д-р Либескайнд и колегите му, което установява, че 73 % от хората на възраст под 45 години предпочитат подхода „да изчакаме и да видим“, ако някога са изпитвали симптоми на инсулт, вместо да отидат до болницата. Това би могло да бъде пагубно решение, казва специалистът, защото първите три часа след появата на такива симптоми, са от решаващо значение за лечението.
Какви са ранните предупредителни признаци, които хората трябва да търсят? Две са ключовите улики: внезапна поява на замаяност или силно главоболие. Дейвид Нюман-Токер, доцент в катедрата по неврология в университета „Джон Хопкинс“, казва, че това са най-изявените симптоми при жени под 45, понякога придружени от хълцане или гадене.
Д-р Либескайнд добавя още няколко предупреждения като загуба на реч, промени в зрението, силата или усещането. „Ако наблюдавате комбинация от тези симптоми, то вероятно нещо не е наред“, казва той. Ако симптомите са напълно несвойствени за вас или са свързани с болки в шията, или скорошно падане, то тогава задължително трябва да бъдат взети насериозно“, предупреждава докторът.
В крайна сметка – ако се притеснявате, наберете 1-1-2. И ако лекарите в „Спешно отделение“ се опитват да ви диагностицират с нещо друго, като ушна инфекция или мигрена, не се отказвайте. „Мигрената няма да ви убие, но инсултът може,“ посочва д-р Либескайнд. А д-р Нюман-Токер предлага да зададете на лекаря този въпрос: „Защо мислите, че това не е инсулт?“ „Ако той не може да отговори по начин, който звучи горе-долу разбираемо, говорете с друг лекар,“ казва той.

Модел на „Плейбой“ умира от инсулт
Внезапна поява на замаяност и силното главоболие при млади хора може да е опасен симптом.
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker