Новини

Нова модерна ултразвукова апаратура заработи в Пловдив

Еластографските данни са важен критерий при оценка на промени в тъканите

Нова модерна ултразвукова (ехографска) апаратура, базирана на последно поколение технология заработи на територията на болница „Пълмед“.
Нова модерна ултразвукова (ехографска) апаратура, базирана на последно поколение технология заработи на територията на болница „Пълмед“.

Нова модерна ултразвукова (ехографска) апаратура, базирана на последно поколение технология заработи на територията на болница „Пълмед“. Посредством техниката от най-висок клас специалистите по гастроентерология ще могат да прилагат най-съвременните диагностични процедури и високоспециализирани изследвания в ехографията.
Апаратурата е на фирмата General Electric и разполага с програми за анализ на придобитите с висока контрастна резолюция образи и обективна оценка дори на най-малките детайли. Посредством нея могат да се извършват както стандартни ехографски изследвания, така и високоспециализирани, като например еластография и констрастна ехография. Еластографията е специализирано изследване, което в световен план се използва за диагностично уточняване на напредъка на чернодробното заболяване. А контрастната ехография е златен стандарт при откриването и разграничаването на злокачествени от доброкачествени чернодробни лезии. Еластографията (еластосонографията) е нова технология, която позволява по-добра визуализация на хетерогенността на меките тъкани с помощта на ултразвукова вълна при лека механична компресия. При еластографията се измерва и изобразява изместването на ултразвуковата картина при локална деформации на тъканите, предизвикани от външни причини – т.е. анализира се разликата в размерите преди и след деформацията. Тъканите имат различен коефициент на еластичност и, съответно, отразената ултразвукова вълна се различава при тяхното свиване и разширяване. Програмата сравнява еластичността на тъканите и изчислява количествени и хистографски показатели.
Картата на еластичността се изобразява върху двуразмерния образ в реално време. Така по-твърдите области се обозначават с един цвят ( например червен) а по-меките – с друг. Разработени са стандартни скали на еластичността, които съответстват на изследвания орган. Еластографските данни са важен критерий при оценка на промени в тъканите, който значително улеснява диференциална диагноза на новообразуванията. Най-много еластографията се използва при изследване на млечната жлеза, щитовидната жлеза и простата, а също и при патология на черния дроб и гинекологични заболявания.
Предимството на еластографията пред традиционните мамографски и ултразвукови изследвания е в това, че новият метод не само позволява откриване на неоплазиите, но и помага при установяване на техния характер.
Методът е показал висока точност при диференциална диагностика на обемните новообразувания на млечната жлеза. Това намалява броя на биопсиите и позволява точен подбор на пациенти за динамично наблюдение. Безопасността и ниската себестойност на метода позволява мониториране на туморите по време на химиотерапията.
„Изключително радостен съм, че подобна апаратура вече има и в град Пловдив, защото благодарение на нея ще можем да осъществяваме пълният набор от гастроентеологични изследвания и то на най-високото възможно ниво за региона и страната“, коментира д-р Никола Боянов, завеждащ 2-ри гастроентерологичен сектор в МБАЛ „Пълмед“.

Общо
Нова модерна ултразвукова апаратура заработи в Пловдив
Заглавие
Нова модерна ултразвукова апаратура заработи в Пловдив
Описание
Еластографските данни са важен критерий при оценка на промени в тъканите.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker